Να εκπονήσει προτάσεις για να βοηθήσει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, προσδιορίζοντας μεταξύ των άλλων και χώρες ασφαλούς προέλευσης, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να πούμε σαφώς – που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πει, να ορίσει ποιες είναι οι ασφαλείς χώρες προέλευσης … και πρέπει να εργασθούμε για έναν μελλοντικό εναρμονισμό της διαχείρισης», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

Η σημερινή κρίση «αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στα χρόνια που έρχονται».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άρει την ισχύ της συμφωνίας του Δουβλίνου, που απαιτεί την κατάθεση αίτησης χορήγησης ασύλου στη χώρα εισόδου στην Ένωση.

«Οι ρυθμίσεις του Δουβλίνου ισχύουν και περιμένουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη να τις τηρήσουν. Όποιος φθάνει στην Ουγγαρία πρέπει να καταγραφεί εκεί και να περάσει από τη διαδικασία του ασύλου εκεί», επέμεινε.

Τρένα με πρόσφυγες έφθασαν χθες στην Αυστρία και τη Γερμανία, καθώς οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί ασύλου κατέρρευσαν εν μέσω του άνευ προηγουμένου για την Ευρώπη μεταναστευτικού κύματος.