Διμερή συμφωνία για τις έρευνες για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί στον πιο μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο της Λατινικής Αμερικής, αυτόν της Κολομβίας, προτείνει η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στην κυβέρνηση της Μπογκοτά.
Η πρόταση έγινε από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC, τον Ιβάν Μάρκες, στον τρέχοντα γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας.
Σε «αυτές οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επικυρωθούν οι δεσμεύσεις για την αποκλιμάκωση, που συμπεριλαμβάνουν την έρευνα για τους ανθρώπους που θεωρούνται αγνοούμενοι», είπε ο Μάρκες μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Αν και οι αριθμοί για τις υποθέσεις εξαφανίσεων διά της βίας δεν ταυτίζονται, όλοι κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θύματα, ενώ όλες οι πηγές συμπίπτουν στο ότι έχουν γίνει περισσότερες εξαφανίσεις στην Κολομβία από εκείνες την περίοδο των δικτατοριών της Χιλής και της Αργεντινής μαζί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, ο οποίος διαρκεί μισό αιώνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) οι εξαφανίσεις είχαν ανέλθει σε τουλάχιστον 30.000· την περίοδο της δικτατορίας στη Χιλή (1973-1990) υπολογίζεται ότι έφθασαν τις τουλάχιστον 3.200.
Ο Μάρκες πρόσθεσε ότι ο γύρος των διαπραγματεύσεων επέτρεψε να σημειωθεί «πρόοδος» και ότι «η διαδικασία προχωράει προς μια οριστική συμφωνία» ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Η κυβερνητική αντιπροσωπεία, υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Κολομβίας Ουμπέρτο δε λα Κάγιε, δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν την 10η Σεπτεμβρίου.
Η FARC, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, διαπραγματεύεται από τα τέλη του 2012 με την κυβέρνηση για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει έξι εκατομμύρια άλλους.
Έπειτα από αναζωπύρωση των εντάσεων πριν από λίγους μήνες, οι δύο πλευρές πέτυχαν να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, χάρη στη μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν οι FARC την 20ή Ιουλίου και, από την άλλη, την αναστολή των αεροπορικών βομβαρδισμών της κολομβιανής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον των ανταρτών που αποφάσισε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Κυβέρνηση και αντάρτες είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο μια ιστορική συμφωνία για την «αποκλιμάκωση» της σύγκρουσης, η οποία προέβλεπε την μείωση των επιχειρήσεων του στρατού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός, για πρώτη φορά από την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.