Η Αγία Έδρα και «το Κράτος της Παλαιστίνης» υπέγραψαν σήμερα ιστορική συμφωνία στο Βατικανό για τα δικαιώματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην οποία υποστηρίζεται η λύση των δύο κρατών, ενώ το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία με το Βατικανό.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο Ανάκτορο του Βατικανού από τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, τον βρετανό ιερωμένο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, και τον παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι.
Παρότι το Βατικανό αναφέρεται στο «Κράτος της Παλαιστίνης» από τις αρχές του 2013, έπειτα από μια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την υπογραφή αυτή αντίστοιχη μιας «ντε φάκτο» αναγνώρισης του κράτους τους, κάτι που δυσαρεστεί το Ισραήλ.
Η σύνταξη και επεξεργασία του κειμένου έγινε από διμερή επιτροπή, διήρκησε 15 χρόνια και βασίστηκε σε συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2000 μεταξύ του Βατικανού και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).
Ο Αλ Μάλικι χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» καθώς η συμφωνία «δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ευλογία» του Πάπα Φραγκίσκου. Η συμφωνία ορίζει «το ειδικό καθεστώς της Παλαιστίνης ως τόπου γέννησης του Χριστιανισμού και ως λίκνου των μονοθεϊστικών θρησκειών» και εγγυάται «το καθεστώς και την προστασία των (χριστιανικών) Αγίων Τόπων», τόνισε.
Για τον Γκάλαχερ, η «συμφωνία δείχνει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή τα τελευταία χρόνια και κυρίως το επίπεδο της διεθνούς υποστήριξης». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι η ελπίδα μου, αυτή η συμφωνία να μπορέσει να χρησιμεύσει ως κίνητρο για να τερματιστεί οριστικά η (ισραηλινο-παλαιστινιακή) σύγκρουση που έχει διαρκέσει τόσο πολύ» και «η τόσο επιθυμητή λύση των δύο κρατών να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα το νωρίτερο δυνατόν».
Για την ΟΑΠ, η συμφωνία αυτή καθιστά το Βατικανό την 136η χώρα που αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης.
Για το Ισραήλ, «μια τέτοια απόφαση δεν προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία και απομακρύνει την παλαιστινιακή διοίκηση από το τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων».
Η Αγία Έδρα που έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1993, διαπραγματεύεται από το 1999 συμφωνία για τα νομικά και περιουσιακά δικαιώματα των καθολικών εκκλησιών στο εβραϊκό κράτος. Ωστόσο κάθε εξαμηνιαία συνάντηση καταλήγει σε αποτυχία.