Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επιβεβαιώνει με άρθρο του στους Sunday Times ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών (16,8 δισεκατομμύρια ευρώ), προσγειώνοντας απότομα τους χιλιάδες Βρετανούς που διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου κατά της λιτότητας.
Ένα μήνα μετά την επανεκλογή του Ντέιβιντ Κάμερον, χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν στο Λονδίνο με συνθήματα όπως «Όχι στον πόλεμο κατά των φτωχών!», «Όχι στις περικοπές!», «Εξω οι Τόρις!» και «Να σταματήσουμε τη λιτότητα τώρα!» Η διαδήλωση δεν οργανώθηκε από το Εργατικό Κόμμα, αλλά από την οργάνωση «People’s assembly» και κυρίως από τα συνδικάτα. Όπως γράφει ο ανταποκριτής της Monde, ήταν περίεργο ότι οι διαδηλωτές δεν έκαναν καμιά αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα ή στην πολιτική λιτότητας που ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα έγιναν άλλες διαδηλώσεις στο Λίβερπουλ και τη Γλασκώβη, γεγονός που σύμφωνα με τους οργανωτές σηματοδοτεί την αρχή μιας εκστρατείας που θα περιλαμβάνει διαδηλώσεις, απεργίες, στοχευμένες δράσεις και ανυπακοή σε όλη τη χώρα.
Αλλά ο Όσμπορν κατάστησε σαφές ότι δεν θα ακούσει τον «δρόμο». Το άρθρο του, που συνυπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας, επιβεβαιώνει τις περικοπές. Τα 12 αυτά δισεκατομμύρια λίρες προβλέπονται από το εκλογικό πρόγραμμα του Συντηρητικού Κόμματος, πολλοί όμως πίστευαν ότι οι Τόρις δεν θα προχωρούσαν σε τόσο δραστικές περικοπές για να μην προκαλέσουν τους Φιλελεύθερους. Η αποτυχία των τελευταίων και ο θρίαμβος του Κάμερον λύνουν τα χέρια των Συντηρητικών, παρόλο που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας τέτοιας λιτότητας.
Ο ακριβής χαρακτήρας των περικοπών δεν είναι γνωστός. Φαίνεται όμως ότι οι περικοπές θα πλήξουν κατ’αρχάς τα επιδόματα στέγης και τις φοροαπαλλαγές που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό παιδιών. Ετσι, αυτοί που θα πληγούν πρώτοι θα είναι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Οι δύο υπουργοί χαρακτηρίζουν αυτά τα επιδόματα «παροχές που χρηματοδοτούνται από το χρέος» και τονίζουν ότι θα αγωνιστούν εναντίον της εξάρτησης από τα επιδόματα. Η φιλοσοφία τους είναι σαφής: «Η εργασία ανταμείβει». Στο όνομα αυτής της φιλοσοφίας, που έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς να δεχθούν πολύ χαμηλούς μισθούς και επισφαλείς συμβάσεις, μειώνεται επίσης από τις 26.000 λίρες στις 23.000 (από 36.300 ευρώ σε 32.100) το ανώτατο όριο επιδομάτων που μπορεί να λάβει μια οικογένεια τον χρόνο.