Την υποψηφιότητα της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υποστηρίζει η Αίγυπτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ο Αράμπι μετά από συνάντηση στο Κάιρο με τη Λαγκάρντ δήλωσε: «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την υποψηφιότητα της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ». Η Αίγυπτος έχει έναν εκπρόσωπο μεταξύ των 24 μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Γιουβάλ Στάινιτς, δήλωσε σήμερα στον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ότι οι πιθανότητες να κερδίσει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, «δεν είναι μεγάλες» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εμπόδια κατά μήκος του δρόμου.

Συγκεκριμένα ο Στάινις δήλωσε ότι «ένα από τα προβλήματα είναι η ηλικία του. Ο Φίσερ είναι 67 ετών, δηλαδή δύο χρόνια μεγαλύτερος από το όριο που επιβάλλεται για τη συγκεκριμένη θέση» και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα βρουν έναν τρόπο να ανατρέψουν το κριτήριο αυτό το οποίο δεν αρμόζει πλέον στην εποχή μας».

Ωστόσο το κύριο εμπόδιο για το Φίσερ, σύμφωνα με το Στάινιτς είναι : «ότι πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Αν τα κριτήρια ήταν μόνον επαγγελματικά, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί καλύτερος υποψήφιος από τον Στάνλεϊ Φίσερ».