Λέξεις οργής και αγανάκτησης απηύθυναν χθες οι συγγενείς μερικών από τους εννέα ανθρώπους που σκοτώθηκαν μέσα σε μια ιστορική εκκλησία μαύρων της Νότιας Καρολίνας, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στον Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος κατηγορείται για τις δολοφονίες των αγαπημένων τους προσώπων, πριν ο δικαστής διατάξει την προφυλάκιση του.
Ο 21χρονος λευκός Ντίλαν Ρουφ, εμφανιζόμενος μέσω βίντεο-οθόνης από την φυλακή όπου κρατείται έπειτα από ανθρωποκυνηγητό 14 ωρών την Πέμπτη, παρέμεινε σιωπηλός, με το βλέμμα του να κοιτάζει χαμηλά, καθώς ο δικαστής Τζέιμς Γκόσνελ διέταξε την προφυλάκιση του και μέλη των οικογενειών των θυμάτων μίλησαν.
«Ας λυπηθεί ο Θεός την ψυχή σου» είπε η μητέρα του νεότερου θύματος της επίθεσης του 26χρονου Ταιγουάντζα Σάντερς, καθώς ο Ρουφ παρακολουθούσε ανέκφραστος.
Ο Ρουφ μίλησε ελάχιστα κατά την ακροαματική διαδικασία, δίνοντας σύντομες απαντήσεις στις ερωτήσεις του δικαστή, επιβεβαιώνοντας το όνομα και τη διεύθυνση του, δηλώνοντας επίσης άνεργος.
Ο δικαστής Γκόσνελ που δεν είχε τη δικαιοδοσία να ορίσει εγγύηση για τον Ρουφ για τις εννέα κατηγορίες ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει, όρισε εγγύηση 1 εκατ. δολ. για την κατηγορία της οπλοκατοχής.
Νωρίτερα την Παρασκευή, το CNN, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε πως ο Ρουφ ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης.
«Οι κληρονομιές που άφησαν θα ζήσουν μέσα σε αγάπη, κι έτσι το μίσος δεν θα νικήσει. Θέλω απλά να ευχαριστήσω το δικαστήριο που διασφάλισε ότι το μίσος δεν θα κερδίσει», δήλωσε η Αλάνα Σίμονς, εγγονή του 74χρονου Ντάνιελ Σίμονς, ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, 41 ετών, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον 45 ετών, ο Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών, η Κίνθια Χαρντ 54 ετών, η Σούζι Τζακσον, 87 ετών, η Έθελ Λανς 70 ετών και η Μίρα Τόμπσον 59 ετών ενώ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι δολοφονίες των εννέα ανθρώπων στο Τσάρλεστον εξετάζονται ως μια πιθανή υπόθεση εγχώριας τρομοκρατίας.
«Το υπουργείο διερευνά αυτό το έγκλημα από όλες τις οπτικές, περιλαμβανομένου και του εγκλήματος μίσους και της πράξης εγχώριας τρομοκρατίας» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Έμιλι Πιρς.
Η Νότια Καρολίνα είναι η μία από τις πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ όπου δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία για τα “εγκλήματα μίσους”. Σε όσες ισχύουν τέτοιοι νόμοι συνήθως επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που διαπράττονται λόγω της φυλής, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος.