O αριθμός των επιθέσεων που διαπράχθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2014 αυξήθηκε πάνω από 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 32.700 άνθρωποι, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 81% σε διάστημα ενός έτους, επισήμανε σήμερα η αμερικανική διπλωματία σε έκθεσή της.
Στην παγκόσμια ετήσια έκθεση που δημοσιεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σχεδόν το 80% των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους τον περασμένο χρόνο σε τρομοκρατικές επιθέσεις σκοτώθηκε στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.
Σε αυτήν την επισκόπηση, έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2014, έχουν καταμετρηθεί 13.463 «τρομοκρατικές επιθέσεις» (αύξηση 35% σε σύγκριση με το 2013) που στοίχισαν την ζωή σε 32.727 ανθρώπους (αύξηση 81% σε διάστημα ενός έτους), ήτοι το ισοδύναμο του πληθυσμού μιας μεσαίου μεγέθους πόλης στη Γαλλία.
Αυτή η ραγδαία αύξηση εξηγείται, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, από το γεγονός ότι «το 2014 διαπράχθηκαν 20 επιθέσεις σε (καθεμία) από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, έναντι δύο τέτοιου είδους επιθέσεων το 2013».
Συνολικά 34.791 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ 9.428 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ουάσιγκτον επισημαίνει επιπλέον ότι 95 χώρες επλήγησαν από τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο χρόνο, ωστόσο το 60% και πλέον των επιθέσεων αυτών διαπράχθηκε στο Ιράκ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία και τη Νιγηρία.
Το Ιράν παρέμεινε εξάλλου το 2014 ένα «Κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία» σε διεθνές επίπεδο, καταγγέλλει η αμερικανική διπλωματία, παρά μάλιστα το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της Μέσης Ανατολής.
«Το Ιράν συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογραμμίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.
Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ιδίως το ρόλο των Φρουρών της Επανάστασης, της ελίτ των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, και τη στρατιωτική στήριξη που προσέφερε η Τεχεράνη στη Συρία και το Ιράκ.
Επίσης, σε αυτήν την έκθεση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την υποστήριξη του Ιράν στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε πολλές σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ και στις παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ.
Η Ισλαμική Δημοκρατία περιλαμβάνεται από το 1984, μαζί με τη Συρία και το Σουδάν, στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με τα «Κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Η αμερικανική κυβέρνηση διέγραψε την Κούβα από τον κατάλογο αυτό στα τέλη Μαΐου.