Μετά την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη του Ιράκ πριν από ένα χρόνο, χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στον καταυλισμό Μπαχάρκα, στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του καταυλισμού Hakair Ismail, σήμερα ζουν εκεί περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι και περισσότεροι αναμένεται να καταφτάσουν τους επόμενους μήνες καθώς ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζεται.

Για την «πόλη από σκηνές» είναι πια καθημερινός αγώνας να καταφέρει να παρέχει σε όλους τους κατοίκους επαρκές νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και κάποιο μέσο ψύξης του αέρα και καθώς το καλοκαίρι γίνεται όλο και πιο ζεστό πολλοί λένε πως η ζωή στον καταυλισμό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

«Η κατάσταση είναι κακή. Τα παιδιά είναι βρώμικα, υπάρχει έλλειψη νερού. Ο 6χρονος γιος μου είναι διαρκώς τρομαγμένος, αν ακούσει οποιονδήποτε θόρυβο τρέχει να κρυφτεί στην αγκαλιά μου», λέει στο Αλ Τζαζίρα η Amira Ali που ζει στον καταυλισμό με τον άνδρα και τα πέντε παιδιά της. «Θέλουμε το Ιράκ να ξαναγίνει ειρηνικό και ασφαλές, θέλουμε να γυρίσουμε στις οικογένειές μας, τα σπίτια μας, τις ζωές μας…».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Rakan Mohammed, πρώην αστυνομικό στη Βοσούλη, είναι η ανυπόφορη ζέστη μέσα στις σκηνές. Αλλά όποια κι αν είναι η κατάσταση εκεί, προσθέτει, είναι ασύγκριτα καλύτερη με αυτό που άφησαν οι κάτοικοι του καταυλισμού πίσω τους.

«Ακόμα κι αν η Μοσούλη ελευθερωθεί αύριο δεν θα επιστρέφαμε γιατί ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει», είπε στο αραβικό δίκτυο. «Δεν ξέρουμε πώς θα αλλάξει η κατάσταση».