Έντονη είναι η αντίδραση της Ιταλίας στην άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας να μην εκδώσει στην πατρίδα του τον ακτιβιστή Σεζάρ Μπατίστι, ο οποίος αποφυλακίστηκε. Η ιταλίδα υπουργός Νεολαίας Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε σήμερα το γεγονός τονίζοντας πως είναι «η πολλοστή προσβολή» για τα θύματά του.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας να μην επιτρέψει την έκδοση ενός εγκληματία όπως ο Μπατίστι, όπως και η απόφαση του πρώην προέδρου Λούλα, αποτελούν την πολλοστή ταπείνωση για τις οικογένειες των θυμάτων», επισήμανε η υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Η ιταλίδα υπουργός χαρακτήρισε τη μη έκδοση του Μπατίστι « χαστούκι στους ιταλικούς θεσμούς και μια πράξη που δεν είναι αντάξια σε ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό έθνος».

Ο 56χρονος Μπατίστι καταδικάστηκε ερήμην το 1993 στην Ιταλία σε ισόβια για τέσσερις ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Η Ιταλία ζητάει ο Μπατίστι να φυλακιστεί στη χώρα του και να «πληρώσει το χρέος του προς τον ιταλικό λαό». Ο 56χρονος βγήκε σήμερα από την φυλακή συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, οι οποίοι είπαν ότι ο πελάτης τους δεν  σκοπεύει να εγκαταλείψει τη Βραζιλία και θα ζητήσει άδεια μόνιμης παραμονής.