Οι αρχές της Βραζιλίας αρνήθηκαν την έκδοση του ακτιβιστή Σεζάρ Μπατίστι στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η ιταλίδα υπουργός Νεολαίας, Τζώρτζια Μελόνι.

Ο 56χρονος Σεζάρ Μπατίστι, πρώην μέλος της οργάνωσης «Προλεταριακός Στρατός για τον Κομμουνισμό», δικάσθηκε ερήμην στην Ιταλία το 1993 για τέσσερις φόνους για τους οποίους ο ίδιος δήλωσε αθώος. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, όμως ο Μπατίστι βρισκόταν ήδη στη Γαλλία από το 1981, όπου είχε βρει πολιτικό άσυλο υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν.

Το 2004 και λίγο πριν η γαλλική δικαιοσύνη δώσει το πράσινο φως για την έκδοσή του στην Ιταλία, ο Μπατίστι διέφυγε στη Βραζιλία, όπου συνελήφθη το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μεταφέρθηκε στη Μπραζίλια. Σήμερα κρατείται ακόμα φυλακισμένος στη Βραζιλία και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε το αίτημα της Ιταλίας για έκδοσή του στη χώρα καταγωγής του.

Ο ίδιος ο Μπατίστι είχε δηλώσει πως αν επέστρεφε στην Ιταλία, η ζωή του θα βρισκόταν σε κίνδυνο. «Είμαι σίγουρος πως αν γυρίσω, θα γίνω στόχος εκδικητικότητας. Θα με δολοφονήσουν».