Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Χάμα, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες άρχισαν να πυροβολούν σε διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων που ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά, περιμένω ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί», σημείωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής της οργάνωσης αυτής που εδρεύει στο Λονδίνο.
«Τα στοιχεία αυτά δεν προέρχονται από όλα τα νοσοκομεία», προσέθεσε.
Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε παράλληλα επικαλούμενο πηγές της συριακής αντιπολίτευσης ότι 67 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Χάμα. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Από την πλευρά της η επίσημη συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι στη Χάμα σκοτώθηκαν «τρεις δολιοφθορείς, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με την αστυνομία την ώρα που επιτίθενταν σε κυβερνητικό κτίριο, στο οποίο έβαλαν φωτιά».
Παράλληλα, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού στη Συρία (LCC), μια αραβική ομάδα στο Facebook, τουλάχιστον άλλοι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ραστάν, στη δυτική επαρχία Χομς.
Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη Ραστάν.
Επίσης άλλοι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε διαδήλωση στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αστικά κέντρα στην ανατολική Συρία. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, οι συριακές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τη διαδήλωση που πραγματοποιούσαν.
Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν, οι σημερινές διαδηλώσεις στη Συρία «είναι οι πιο σημαντικές που έχουν γίνει από τότε που άρχισε» το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στις 15 Μαρτίου.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους διαφόρων πόλεων της χώρας, περισσότεροι από 50.000 μόνο στη Χάμα, σε μια κινητοποίηση που έγινε στη μνήμη των παιδιών που σκοτώθηκαν από την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αμπντελραχμάν.
Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι νεκροί στη Συρία έχουν ξεπεράσει τους 1.100 από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις.