Την απόσυρση 10.000 και πλέον στρατιωτών από το Αφγανιστάν το 2012 πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στον Ιούνιο ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα ορισμένους αξιωματούχους, μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν και εν μέσω της εντεινόμενης δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα του.

Ο Ομπάμα δεν έχει λάβει οριστική απόφαση και εξ όσων είναι γνωστά δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από το Πεντάγωνο σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που θα έπρεπε να αρχίσει να αποσύρει από τους συνολικά 100.000 αμερικάνους στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις του από την επόμενη εβδομάδα στον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Ομπάμα είχε στείλει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά την επανεξέταση της αμερικανικής στρατηγικής στον πόλεμο στη χώρα το 2009 και αναμένεται να συσκεφθεί με τους στενούς συνεργάτες του περί τα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου σχετικά με τον προγραμματισμό όσον αφορά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ.