«Ηγετική δύναμη», αλλά και «παράδειγμα για όλη την ανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, την Πολωνία, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Βαρσοβία.

Η πολωνική οικονομία δεν εισήλθε σε φάση ύφεσης το 2009, οπότε πολύ μεγάλες οικονομίες γνώρισαν τις πολύ αρνητικές συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, που είχε σήμερα συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπρόνισλαφ Κομορόφσκι, τόνισε ότι θα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την εξαμηνιαία πολωνική προεδρία της ΕΕ που ξεκινά την πρώτη Ιουλίου.

«Η Πολωνία είναι ένα παράδειγμα μετάβασης προς τη Δημοκρατία καθώς και επιλογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για περισσότερα από 20 έτη», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη την πολωνική ηγεσία για τη βοήθειά της προς την Τυνησία και τους αντικαθεστωτικούς εξεγερμένους στη Λιβύη.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος Ομπάμα επέκρινε τη γειτονική Λευκορωσία, όπου στελέχη της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Λουκασένκο είναι φυλακισμένα. «Θα πρέπει να βοηθήσουμε τη Λευκορωσία, που οπισθοδρομεί, να οικοδομήσει μία δημοκρατική κοινωνία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Πολωνία αποσκοπούσε στο να δείξει ότι η Βαρσοβία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ουάσινγκτον στην ανατολική Ευρώπη.

Στο πολωνικό έδαφος είναι ήδη εγκατεστημένη μία συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ», γεγονός που προκαλεί τριβές με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία εκτιμά πως οι πύραυλοι αυτοί έχουν ρωσικούς κι όχι ιρανικούς, όπως διακηρύσσεται, στόχους.

Από το 2018, η Ουάσινγκτον θα ήθελε να λειτουργεί στο πολωνικό έδαφος μία αντι-πυραυλική ασπίδα, χάρη στο στρατιωτικό σύστημα SM-3.

«Το ΝΑΤΟ μόνο του πρέπει να ευθύνεται για τα δικά του αμυντικά μέσα», επεσήμανε από τη Βαρσοβία ο πρόεδρος Ομπάμα.