Το κόστος για την απομάκρυνση του μολυσμένου με ραδιενέργεια χώματος από τα σχολεία που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα αναλαμβάνει η ιαπωνική κυβέρνηση, μειώνοντας παράλληλα το όριο έκθεσης σε ραδιενέργεια για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τους κινδύνους που ενέχει για τη δημόσια υγεία.
Τον Απρίλιο η απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε διαμαρτυρίες όταν έθεσε ως όριο έκθεσης σε ραδιενέργεια για τα παιδιά τα 20 μιλισίβερτ τον χρόνο, την ίδια ποσότητα που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τη Ραδιενέργεια για τους εργαζόμενους σε πυρηνικά εργοστάσια.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή των πολιτών ως προς τον χειρισμό της κρίσης από τον πρωθυπουργό Ναότο Καν, αλλά και την υποχρεωτική απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το Τόκιο θα καταβάλλει στα σχολεία της περιοχής τα απαραίτητα χρήματα για την απομάκρυνση του ραδιενεργού χώματος που ξεπερνά το όριο έκθεσης σε ραδιενέργεια από τα σχολικά προαύλια.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν όρισε τον Γιοτάρο Χαταμούρα, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, επικεφαλής ομάδας, η οποία θα ερευνήσει τα αίτια της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.