Ύστερα από 16 χρόνια ανθρωποκυνηγητού, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων, έπεσε στα χέρια της σερβικής αστυνομίας. Ο 69χρονος Μλάντιτς πρωτοστάτησε στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης που είχαν εξαπολύσει οι Σερβοβόσνιοι και ήταν ο ενορχηστρωτής της σφαγής 7.500 ατόμων στη Σρεµπρένιτσα, το καλοκαίρι του 1995.

Εις βάρος του εκκρεμούν 15 κατηγορίες από το Ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με τη σύλληψή του κλείνει ακόμα ένα «μαύρο» κεφάλαιο στην θλιβερή ιστορία της Γιουγκοσλαβίας.

Βίος και πολιτεία του Ράκτο Μλάντιτς

Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε το 1942 στο χωρίο Καλίνοβιτς της Σερβίας. Μεγάλωσε στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο όπου έγινε αξιωματικός του στρατού ξηράς. Το 1991, όταν αρχίζει να διαλύεται η πάλαι πότε κραταιά Γιουγκοσλαβία, τέθηκε επικεφαλής του 9ου Σώματος Στρατού εναντίον των Κροατών στο Κνιν. Λίγο αργότερα αναβαθμίστηκε και υπηρέτησε στη δεύτερη στρατιωτική περιφέρεια της Γιουγκοσλαβίας, με έδρα το Σεράγεβο.

Το Μάιο του 1992, όταν δημιουργήθηκε ο σερβοβοσνιακός στρατός τέθηκε επικεφαλής του. Θεωρείται ότι ήταν ο ιθύνων νους της πολιορκίας του Σεράγεβο και το 1995 πρωτοστάτησε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα (πόλη στην οποία είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες μουσουλάνοι), τη χειρότερη θηριωδία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ύστερα από σφυροκόπημα πέντε ημερών, ο Μλάντιτς εισήλθε στην πόλη πανηγυρικά και συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων.

Την επομένη μέρα, έφυγαν με λεωφορεία οι γυναίκες και τα παιδιά της πόλης, ενώ ο σερβικός στρατός ανέκρινε όλον τον ανδρικό πληθυσμό μεταξύ 12 και 77 ετών καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Στη διάρκεια της λεηλασίας της Σρεμπρένιτσα δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 7.500 Μουσουλμάνοι. Μετά το τέλος του σερβικού πολέμου, επέστρεψε στο Βελιγράδι, απολαμβάνοντας την ανοιχτή υποστήριξη και προστασία του Μιλόσεβιτς.

Πριν τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, το 2001, ο Μλάντιτς ζούσε μία φυσιολογική ζωή. Κυκλοφορούσε ελεύθερα σε δημόσιους χώρους, έτρωγε σε ακριβά εστιατόρια και παρακολουθούσε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, και σύμφωνα με μαρτυρίες, κρύφτηκε στο πολεμικό του καταφύγιο σε κοντινή απόσταση από το Σεράγεβο. Άλλοι τον ήθελαν να κρύβεται στο Μαυροβούνιο. Το 2005 άρχισαν να πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.