Τη θέση της υπέρ της υποψηφιότητας ης υπουργού Οικονομικών Λαγκάρντ για την ηγεσία του ΔΝΤ γνωστοποίησε σήμερα η Κίνα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τις πιθανότητές της να διαδεχθεί το Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η Λαγκάρντ έχει αναδειχθεί η ισχυρότερη υποψήφια για την αντικατάσταση του Στρος-Καν, αν και το Μεξικό πιέζει να τον διαδεχθεί ο κεντρικός του τραπεζίτης και πολλές αναδυόμενες οικονομίες υποστηρίζουν ότι είναι καιρός η άτυπη συμφωνία που όριζε ότι το θώκο καταλάμβανε Ευρωπαίος να λάβει τέλος.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού καθώς χειρίζεται τα πακέτα δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αρκετές εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ. Η Ιρλανδία ανακοίνωσε το ίδιο σήμερα.
«Έχουμε ευρωπαϊκή συναίνεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Λαγκάρντ να αναλάβει το θώκο.
«Το ευρώ χρειάζεται την προσοχή μας, χρειάζεται να έχουμε τη στήριξη των ευρωπαίων, οι Κινέζοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για το εάν το Πεκίνο θα υποστηρίξει τη Λαγκάρντ, μια 55χρονη πρώην δικηγόρο, για να αναλάβει την διεύθυνση του ΔΝΤ.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν δήλωσε είπε ότι η μελλοντική ηγεσία του ΔΝΤ θα πρέπει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ρητά για το εάν θα πρέπει ο επόμενος επικεφαλής του ταμείου να είναι από κάποια αναδυόμενη οικονομία.