Οι αμερικανικές αρχές προέβησαν στην κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στις ΗΠΑ ο ιμάμης Ανουάρ Αλ Αουλάκι. Απαγόρεψαν επίσης σε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους να έλθουν σε επαφή μαζί του, γιατί τον κατηγορούν ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο 39χρονος Αουλάκι είναι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP). Κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι βοήθησε ένα Νιγηριανό, τον Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, να ετοιμάσει μια επίθεση σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντριτρόιτ, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Η AQAP «από την ίδρυσή της τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε την ευθύνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών, κορεατικών και αμερικανικών στόχων. Από τα τέλη του 2009 ο Αουλάκι ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας του Αμπντουλμουταλάμπ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο 23χρονος Νιγηριανός επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτικά μέσα στο αεροσκάφος που μετέφερε 290 άτομα από το Άμστερνταμ στο Ντριτρόιτ, όμως εμποδίστηκε από τους επιβάτες, συνελήφθη και σήμερα κρατείται στις αμερικανικές φυλακές.

Ο Ανουάρ αλ-Αουλάκι γεννήθηκε στο Νέο Μεξικό από Υεμενίτες γονείς. Σήμερα καταζητείται τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις αρχές της Υεμένης.