Δεκατρία εκατομμύρια Ιταλοί, περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος, προσέρχονται σήμερα και αύριο στις κάλπες, για την ανανέωση μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.
Εικοσιδύο οι πόλεις-πρωτεύουσες περιφερειών, χίλιοι διακόσιοι, συνολικά οι δήμοι και έντεκα οι περιφέρειες στις οποίες η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Λέγκα, η κεντροαριστερά και οι υπόλοιπες δυνάμεις των προοδευτικών και ο κεντρώος «τρίτος πόλος», ζητούν την εμπιστοσύνη των εκλογέων.
Τέσσερις, οι πιο κρίσιμες αναμετρήσεις: στο Μιλάνο, τη Νάπολη, τη Μπολόνια και το Τορίνο. Ο «Καβαλιέρε» στοχεύει στην διατήρηση της ιταλικής συμπρωτεύουσας και στην κατάκτηση της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, από τον πρώτο, κιόλας, γύρο, ενώ η κεντροαριστερά, εμφανίζεται βέβαιη για την επικράτησή της στην ιστορική έδρα της Φιατ, το Τορίνο, και στην παραδοσιακά, προοδευτική Μπολόνια.
Οι πολιτικοί παρατηρητές, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του Μιλάνου: η συντηρητική δήμαρχος Λετίτσια Μοράττι, ζητεί απ’ τους συμπολίτες της να την επανεκλέξουν, χωρίς να χρειασθεί δεύτερος γύρος, στέλνοντας, έτσι, ένα «ξεκάθαρο μήνυμα». Σε διαφορετική περίπτωση, η Λέγκα του Βορρά, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την συγκεκριμένη επιλογή για τη δημαρχία, υπενθυμίζοντας, με έμφαση, ότι είχε επιμείνει σε δικό της υποψήφιο. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, σε μια προσπάθεια κατάκτησης κεντρώων ψήφων , η Μοράττι αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγορώντας τον κεντροαριστερό υποψήφιο Τζουλιάνο Μιζαπία, ότι «δεν είναι μετριοπαθής πολιτικός, διότι πριν από τριάντα χρόνια συναναστρεφόταν τρομοκράτες».
Την αλληλεγγύη τους στον Πιζαπία, εξέφρασαν, γνωστά ονόματα από τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης. Στη Νάπολη, ο κεντροδεξιός υποψήφιος Τζάννι Λεττιέρι, ελπίζει να ευνοηθεί από τη «χρόνια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», που χαρακτηρίζει την πόλη: η περισυλλογή των απορριμμάτων συνεχίζει να παρουσιάζει έντονες ελλείψεις, αφού οι χώροι ταφής και καύσης των σκουπιδιών, είναι δραματικά ανεπαρκείς.
Στο Τορίνο, ο Πιέρο Φασσίνο, του Δημοκρατικού κόμματος, θέλει να πάρει τη σκυτάλη από τον μέχρι σήμερα δήμαρχο, Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους προοδευτικούς που αναδείχθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη δε Μπολώνια, η κεντροαριστερά, νιώθει ισχυρή, λόγω ιστορικής παράδοσης και συνέχειας. Η υπόθεση, όμως, του τελευταίου δημάρχου, Φλάβιο Ντελμπόνο, ( ο οποίος κατηγορήθηκε για χρήση δημόσιου χρήματος σε αυστηρά ιδιωτικά ταξίδια) μπορεί και να επηρεάσει ένα μέρος των εκλογέων.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κινητοποιήθηκε προσωπικά, ιδίως τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Υποσχέθηκε στους πολίτες της Νάπολης ότι δεν θα πληρώσουν το δημοτικό τέλος απορριμμάτων, έως ότου δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Στο Μιλάνο θέλησε να μπει επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λετίτσια Μοράττι. Μια τυχόν ξεκάθαρη νίκη στην Νάπολη και στο Μιλάνο, θα βοηθήσει τον «Καβαλιέρε», να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το 2013: μέχρις ότου, δηλαδή, σχεδόν όλες οι δικαστικές του υποθέσεις θα έχουν ουσιαστικά παραγραφεί και στα εβδομήντα οκτώ του θα μπορεί να αποπειραθεί να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίος δεύτερος γύρος στο Μιλάνο, ουδείς μπορεί να προδικάσει την στάση της Λέγκας του Βορρά (η οποία νιώθει όλο και ισχυρότερη) και τις επιπτώσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.