Οι κατηγορίες του προέδρου Κολομβίας σχετικά με την παρουσία Κολομβιανών ανταρτών στο έδαφος της Βενεζουέλας οδήγησε την κυβέρνηση του Τσάβες να προβεί στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Κολομβία, Γκουστάβο Μάρκες, προκειμένου να προβούν σε περαιτέρω διαβουλεύσεις επί του θέματος.

«Ζητήσαμε από τον πρεσβευτή μας στην Μπογκοτά, Γκουστάβο Μάρκες, να έλθει στο Καράκας για διαβουλεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μαντούρο.

Ο στόχος είναι να συμμετάσχει στην αξιολόγηση μιας σειράς μέτρων που η κυβέρνηση θα λάβει τις επόμενες ώρες, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «μέτρα πολιτικού χαρακτήρα».

«Του παραδώσαμε, όπως θα έπρεπε, μια νότα επίσημης διαμαρτυρίας της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που απορρίπτει τα ψέματα της κυβέρνησης του προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε», πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη, η κολομβιανή προεδρία δήλωσε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παρουσία στο έδαφος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ορισμένων ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης FARC.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας έχουν «παγώσει» από το τέλος Ιουλίου του 2009, όταν η Μπογκοτά ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την Ουάσιγκτον που επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό τη χρήση τουλάχιστον επτά αεροπορικών βάσεων στην Κολομβία .