Η Στρατιωτική Εισαγγελία της Αιγύπτου διέταξε την κράτηση της γυναίκας, που η φημολογούμενη αιχμαλωσία της σε μια εκκλησία φέρεται ότι ήταν η αφορμή που προκάλεσε την πρόσφατη ανάφλεξη των αιματηρών επεισοδίων ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συμπλοκές που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο σε προάστιο του Καίρου, όπου σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν αυτόπτες μάρτυρες, Σαλαφίστες, οπαδοί μιας αυστηρής ερμηνείας του Ισλαμικού νόμου, είχαν περικυκλώσει μια εκκλησία και απαιτούσαν από αυτούς που βρισκόντουσαν μέσα στο ναό, να απελευθερώσουν την Αμπέερ Φακρί, τη γυναίκα που όπως ισχυρίζονται, είχε ασπαστεί το Ισλάμ.
Η Φακρί οδηγήθηκε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών του Καίρου, παίρνοντας μαζί και τη νηπιακής ηλικίας κόρη της, σύμφωνα με όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ. Εν τούτοις δεν έχει ακόμα αναφερθεί ο λόγος που οδήγησε στην κράτησή της, ούτε οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί, πιθανώς, εναντίον της.
«Η στρατιωτική εισαγγελία διέταξες την κράτηση της πολίτου Αμπέερ Φακρί, που υπήρξε ο καταλύτης για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιμπάμπα, για χρονικό διάστημα 15 ημερών εν αναμονή της διενέργειας της σχετικής έρευνας», όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το ΜΕΝΑ.
Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, κυρίως Χριστιανοί, έξω από το κεντρικό κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού της Αιγύπτου επευφημούσαν καθώς ένας ιερέας τους ανακοίνωνε τη σύλληψη της Φακρί. Αρκετοί από τους διαδηλωτές έλεγαν πως η φυλάκιση της γυναίκας, αποδεικνύει ότι η εκκλησία δεν κράτησε κανέναν παρά τη θέλησή του.
Τουλάχιστον ένας χριστιανικός ναός είχε πυρποληθεί και καεί ολοσχερώς, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στο προάστιο της Ιμπάμπα και στα οποία μέλη των θρησκευτικών κοινοτήτων των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων Σαλαφιστών, αντάλαξαν μεταξύ τους πυροβολισμούς και βόμβες Μολότοφ, ενώ κατέφυγαν και στον πετροπόλεμο. Οι δυνάμεις ασφαλείας σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων αερίων προκειμένου να θέσουν ξανά υπό έλεγχο την κατάσταση.
Οι θρησκευτική διαμάχη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτει μια ακόμα δοκιμασία, στη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου,που έχει αναλάβει, μεταβατικά, τα ηνία της χώρας, μετά την έκπτωση από το αξίωμά του, του προέδρου Μουμπάρακ.
Η νέα ηγεσία έχει ήδη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας στη χώρα, μετά τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης, αλλά και να αναζωογονήσει την παραπαίουσα Αιγυπτιακή οικονομία, που οδήγησε τελικά τη χώρα σε αίτημα δανεισμού από το ΔΝΤ.
Οι μουσουλμάνοι διαδηλωτές είχαν κατηγορήσει και στο πρόσφατο παρελθόν τους Κόπτες Χριστιανούς, ότι κρατούσαν, παρά τη θέλησή τους, άλλες δύο γυναίκες, την Καμίλια Σεχάτα και την Ουάφα Κονσταντίν, συζύγων Κοπτών ιερέων.
Οι θρησκευτική διαμάχη πυροδοτεί συχνά, ένταση στην Αίγυπτο, όπου οι Κόπτες Χριστιανοί, αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού των περίπου 80.000.000, ανθρώπων της χώρας.
Οι Χριστιανοί πάντως διαμαρτύρονται για μεροληπτική εις βάρος τους συμπεριφορά από την πολιτεία, καθώς οι νόμοι καθιστούν πολύ πιο εύκολη την ανέγερση ενός τεμένους από ότι μιας εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η κατάσταση εκτραχύνθηκε στο επίπεδο των συγκρούσεων.
Πάντως στο πρόσφατο παρελθόν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για την εκδίωξη του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.