Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Κύπριος νομπελίστας Οικονομικών Επιστημών Χριστόφορος Πισσαρίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι το χρέος αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, μέχρι αυτή την στιγμή και ότι η αναδιάρθρωση δεν θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας.

Ο Δρ. Πισσαρίδης, μιλώντας μετά τη βράβευσή του από το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσίασε μια συνοπτική εικόνα για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις αγορές, μιας και η Ελλάδα, όπως είπε, βρίσκεται τελευταία στον κατάλογο ανταγωνιστικότητας των χωρών του ΟΟΣΑ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις στο διαρθρωτικό τομέα για να μην υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, σημειώνοντας ότι “θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά με τις πολιτικές τώρα σε λειτουργία και με τη βούληση που φαίνεται ότι υπάρχει για να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανακάμψει.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος έδωσε επίσης το στίγμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, κάνοντας αναφορά στο μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία πέρασε από αναταράξεις που παρόμοιες δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Αν και μπήκαμε όλοι μαζί στην ύφεση, εξερχόμαστε απ’ αυτή με διαφορετικές ταχύτητες.

Για την ιδιαίτερη πατρίδα του, επισήμανε ότι διέρχεται δύσκολους καιρούς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αναφερόμενος στις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας είπε ότι εμποδίζει ακόμη και να εξευρεθούν λύσεις σε απλά προβλήματα.

Ο Δρ. Πισσαρίδης διατύπωσε την άποψη πως η Κύπρος δεν έχει πληγεί τόσο πολύ, προσθέτοντας ότι η κυπριακή οικονομία έχει πολλούς στενούς δεσμούς με την οικονομία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται, ιδιαίτερα ο τραπεζικός τομέας, παρότι δεν είναι εκτεθειμένος σε τοξικές επενδύσεις. Αν όμως οι συνθήκες χειροτερεύσουν στην Ελλάδα, θα υποφέρει ο τομέας αυτός και στην Κύπρο.