Καταναγκαστική εργασία παιδιών. Απαξίωση των συνδικάτων. Λιτότητα και περικοπές επιδομάτων. Καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ατομικές συμβάσεις, ημιαπασχόληση.  Με λίγα λόγια εργασιακός Μεσαίωνας.

Αν και βρισκόμαστε στο 2011 τα μηνύματα που φτάνουν από διάφορες χώρες του πλανήτη δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα κραυγαλέα παραδείγματα καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ο κόσμος του επενδυτή.


Σουδάν
Οποιαδήποτε απεργία πρέπει να έχει την έγκριση του αυταρχικού καθεστώτος- κάτι το οποίο δε γίνεται σχεδόν ποτέ. Δεν υπάρχει συλλογική διαπραγμάτευση και οι ακτιβιστές απειλούνται με συλλήψεις. Η καταναγκαστική εργασία είναι συνήθης.


Λάος
Το μονοκομματικό καθεστώς του Επαναστατικού Λαϊκού Κόμματος ελέγχει τα πάντα ακόμα και τα συνδικάτα. Παρά την ύπαρξη εργατικής νομοθεσίας, η συλλογική διαπραγμάτευση υπάρχει μόνος τη θεωρία.


Βιετνάμ
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σχηματίσουν συνδικάτα της επιλογής τους, αλλά υποχρεούνται να ενταχθούν σε όσα υπάρχουν ήδη, τα οποία λειτουργούν ως «παρακλάδι» του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Ερυθραία
Η κυβέρνηση ελέγχει τα συνδικάτα και εφαρμόζει βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Οι πολίτες ηλικίας 18-50 ετών υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.


Βόρεια Κορέα
Η εργασία είναι υποχρεωτική και η αποτυχία κάποιου εργαζόμενου να ανταποκριθεί στους κρατικούς στόχους μπορεί να τον οδηγήσει σε «στρατόπεδα» καταναγκαστικής εργασίας ακόμα και να καταδικαστεί σε θάνατο!


Σαουδική Αραβία
Περίπου 1,5 εκατομμύρια γυναίκες τελούν υπό αναγκαστική εργασία. Οι εργαζόμενοι που κάνουν απεργία απειλούνται με φυλάκιση και αν πρόκειται για αλλοδαπούς με απέλαση.


Λιβύη
Οι απεργίες απαγορεύονται. Συλλογική διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Οι ξένοι εργάτες πέφτουν θύματα διακρίσεων.