Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοσέ Σόκρατες, στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του, ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών του Ιουνίου, υιοθέτησε θέσεις, που εναρμονίζονται με τους όρους του Μνημονίου σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία, όπως οι γενναίες περικοπές των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σόκρατες κατέρρευσε το Μάρτιο καθώς η χώρα αναγκάστηκε να γίνει το τρίτο μέλος της ευρωζώνης που οδηγήθηκε στην ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς δεν μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στο υπερβολικό κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.
Οι πρόωρες γενικές εκλογές της 5ης Ιουνίου, στις οποίες θα αναζητηθεί κυβερνητική λύση ενόψει των δύσκολων αποφάσεων για την οικονομία, θα διεξαχθούν στη σκιά των διαπραγματεύσεων για τους όρους του οικονομικού πακέτου στήριξης, από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Μιλώντας στο Συνέδριο του κόμματος, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, ο Σόκρατες παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού κόμματος, που σε γενικές γραμμές είναι εναρμονισμένο με τους όρους του Μνημονίου στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας, που καλείται να εφαρμόσει προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ό αρχηγός των Σοσιαλιστών, επεσήμανε στην ομιλία του προς τα στελέχη και τους οπαδούς, ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει δραματικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά και να διατηρήσει βιώσιμο το οικονομικό της χρέος.
«Θα εφαρμόσουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα, απαιτητικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, που θα παρεμβαίνει περισσότερο, προς την κατεύθυνση της περικοπής της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όμως συμβιβασμούς στις αρχές της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης», δήλωσε στο Συνέδριο ο Σόκρατες.
Ούτως η άλλως, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις κάλπες του Ιουνίου, και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη την αναμέτρηση ανάμεσα στο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, που προηγείται και στους Σοσιαλιστές του Σόκρατες που αντιστέκονται σθεναρά στην κυβερνητική φθορά, θα έχει πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών απέναντι στους όρους του οικονομικού πακέτου σωτηρίας των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα λάβει η Πορτογαλία από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο Σόκρατες που παραιτήθηκε μετά από την απόρριψη από τη Βουλή τον περασμένο μήνα των έκτακτων μέτρων λιτότητας, που είχε προτείνει η κυβέρνησή του, υπογράμμισε κατά την παρουσίαση του προγράμματός του, ότι θα πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθούν βασικές κοινωνικές πρόνοιες όπως το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στον τομέα του εμπορίου και της δικαιοσύνης, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.
Η μείωση των ΔΕΚΟ αλλά και των υψηλόμισθων θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται στην προγραμματική ατζέντα του υπηρεσιακού πλέον, Πορτογάλου πρωθυπουργού.
” Είναι ένα μάλλον ασαφές πρόγραμμα, που πάντως δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτά που προτείνουν η ΕΕ και το ΔΝΤ “, σχολίασε ο Αντόνιο Κόστα Πίντο, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. ” Αλλά τα ουσιαστικά μέτρα θα αποκαλυφθούν τον επόμενο μήνα, σαν μέρος του οικονομικού πακέτου στήριξης που θα δοθεί στη χώρα “, προέβλεψε ο Πορτογάλος καθηγητής, που ανέφερε ανάλογες δεσμεύσεις που συνόδευσαν την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, που προηγήθηκαν της χώρας του στο αίτημα για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης.