Μια έκθεση κόλαφο για τη Σρι Λάνκα δημοσιοποίησε χθες ο ΟΗΕ, όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2009 στο τέλος της σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Τίγρεων Ταμίλ, οι οποίοι πιθανώς έπεσαν «θύματα εγκλημάτων πολέμου»και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διατάξει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τους θανάτους αυτούς που προκλήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές Ταμίλ, αλλά αποφάσισε ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί μια εξέταση της ανθρωπιστικής δράσης και προστασίας των αμάχων από τον ΟΗΕ κατά το τέλος του πολέμου στη Σρι Λάνκα το 2009.

Στην έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες επικρίνουν τον ΟΗΕ γιατί δεν παρείχε επαρκή προστασία στους αμάχους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδιζαν συστηματικά νοσοκομεία στις γραμμές του μετώπου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2009.

Η κυβέρνηση βομβάρδισε το κέντρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις γραμμές διανομής τροφίμων και βομβάρδισε κοντά σε πλοία του Ερυθρού Σταυρού που έφθαναν για να περιθάλψουν τραυματίες και συγγενείς τους, αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε παρά τις ισχυρές πιέσεις της Σρι Λάνκα.

Χιλιάδες παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς”και πολλοί ηλικιωμένοι έμειναν στις περιοχές αυτές, ενώ οι οικογένειές τους έφυγαν. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων συγκροτήθηκε από τον Ινδονήσιο Μαρζούκι Νταρσμάν, τον Αμερικανό Στίβεν Ράτνερ και τη Νοτιοαφρικανή Γιασμίν Σοόκα.

Η έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για να διενεργήσει μια πραγματική έρευνα ούτε έδειξε ότι είχε την πρόθεση να το πράξει. Η ανάγκη να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη διεθνής έρευνα είναι «επιτακτική», τονίζεται.