Είκοσι πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, και οι μνήμες ξυπνούν καθώς στην Ιαπωνία ο πυρηνικός εφιάλτης παραμένει πιο ζωντανός από ποτέ.
Στις 26 Απριλίου 1986, στις 01:23 (τοπική ώρα), ο αντιδραστήρας 4 του σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας έπειτα από σφάλματα χειρισμών, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.
Μετά την καταστροφή και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι σοβιετικές αρχές έστειλαν περί τα 600.00 άτομα στον τόπο της καταστροφής στο πλαίσιο των εργασιών εκκαθάρισης του χώρου, τα οποία εξετέθησαν σε υψηλές δόσης ραδιενέργειας με ελάχιστες προφυλάξεις.
Ο απολογισμός για τα θύματα της καταστροφής του Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να δημιουργεί διχογνωμίες.
Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει παρά 31 νεκρούς μεταξύ των εργαζομένων στον σταθμό του Τσερνόμπιλ και των πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.
Η σιωπή των σοβιετικών αρχών, την οποία ακολούθησε μία εκστρατεία ψευδών, προκάλεσε τη μόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Η Σοβιετική Ενωση δεν αναγνώρισε την καταστροφή παρά τρεις ημέρες αργότερα, όταν η Σουηδία, η οποία επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, σήμανε συναγερμό για ολόκληρο τον κόσμο στις 28 Απριλίου.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι το βασικό δίδαγμα του Τσερνόμπιλ , όπως και της Φουκουσίμα. Μαζί με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο Μεντβέντεφ θα κάνει σήμερα συμβολική επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας και θα συζητήσει μέτρα βελτίωσης της πυρηνικής ασφάλειας και αρωγής προς τα μέλη των συνεργείων που ανέλαβαν τον καθαρισμό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ μετά την έκρηξη.
Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000 , αλλά ο αντιδραστήρας 4, ο οποίος καλύφθηκε πρόχειρα από μία τσιμεντένια σαρκοφάγο, δεν είναι αρκετά ασφαλής.
Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις 19 Απριλίου στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Πετώντας μέσα σε ένα ραδιενεργό σύννεφο πιλότοι «βομβάρδιζαν» τον αντιδραστήρα με χημικά που θα βοηθούσαν στην απορρόφηση ραδιενεργών υλικών. Παρά την τιτάνια προσπάθειά τους τα χημικά δεν έφτασαν στον προορισμό τους, αντίθετα η επιχείρηση κόστισε τη ζωή όσων συμμετείχαν…
Βίντεο της Greenpeace για το Τσέρνομπιλ
Οι συνέπειες από την ακτινοβολία προκαλούν διχογνωμία. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Σήμερα εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια της σαρκοφάγου και εκτιμάται πως πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί