Τη δική του εμπειρία από την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ αλλά και τις συνέπειές της καταθέτει ένας επιζών του 1986 που στέλνει τη δική του προειδοποίηση για την κατάσταση στη Φουκουσίμα σήμερα αλλά και αύριο.
Ο 59χρονος σήμερα Πάβελ Βντοβιτσένκο ζούσε το 1986 σε ακτίνα 180 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του
Τσερνόμπιλ, στο Μπριάσνκ, σε μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πυρηνική καταστροφή.
Ο Βντοβιτσένκο βρίσκεται στην Ιαπωνία με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας και προειδοποιεί για τους δύσκολους καιρούς που θα έρθουν στον τομέα της υγείας όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα είναι σαν το δίδυμο του Τσερνόμπιλ», λέει και υπενθυμίζει πως οι άνθρωποι στο Τσερνόμπιλ ήρθαν αντιμέτωποι και με την κατάρρευση της οικονομίας. «Οι επιχειρήσεις πτώχευσαν, η γεωργία κατέρρευσε, δεν υπάρχει
πια δουλειά. Οι άνθρωποι στο Τσερνόμπιλ χτυπήθηκαν από τον καρκίνο μετά το
δυστύχημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στη Φουκουσίμα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην καθηγητής Ιστορίας που έχει ιδρύσει μία οργάνωση αρωγής προς τα θύματα της καταστροφής στην Ουκρανία.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, ο απολογισμός στον τομέα της υγείας προκαλεί ακόμη διχογνωμίες.
Ο Πάβελ Βντοβιτσένκο επισημαίνει πρώτα το θέμα των διακρίσεων. Μετά το Τσερνόμπιλ, «οι άνθρωποι δεν ήθελαν να πλησιάσουν όσους προέρχονταν από τις μολυσμένες περιοχές», λέει, αναφέροντας ως παράδειγμα τους μαθητές από την περιοχή του Τσερνόμπιλ που παρακολουθούσαν τα μαθήματα χωριστά από τους συμμαθητές τους.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν στην Ιαπωνία οι 80.000 κάτοικοι της ζώνης που βρίσκεται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και η οποία έχει εκκενωθεί.
«Τα θύματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα πρέπει να συνεργαστούν… για να μην υπάρξουν άλλες πυρηνικές καταστροφές», λέει.
Το Τσερνόμπιλ και η Φουκουσίμα έχουν καταταχθεί στην ίδια βαθμίδα της κλίμακας σοβαρότητας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, αλλά είναι διαφορετικής φύσης, κυρίως εξαιτίας του επιπέδου διαρροής ραδιενέργειας που είναι στην περίπτωση της Φουκουσίμα δέκα φορές χαμηλότερη από του Τσερνόμπιλ.