Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επεξέτεινε περαιτέρω την ζώνη ασφαλείας, πέραν των 20 χιλιομέτρων, γύρω από το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, λόγω της συσσωρευόμενης ραδιενέργειας.
Οι κάτοικοι των χωριών Ιιτάτε, Κατσούραο, Νάμι και τμήματα των πόλεων Μινάμι Σόμα και Καουαμάτα διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή εντός του Απριλίου καθώς η κρίση στο εργοστάσιο αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό καιρό.
Οι δήμοι αυτοί βρίσκονται έξω από τη ζώνη αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο το οποίο επλήγη πολύ σοβαρά από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροή ραδιενέργειας.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στη ζώνη αποκλεισμού από τα μεσάνυκτα. Όσοι ζουν σε απόσταση 20-30 χλμ. από το εργοστάσιο κλήθηκαν να μένουν εντός των κατοικιών τους ή να εγκαταλείψουν την περιοχή εθελοντικά.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα έναν αρχικό προϋπολογισμό ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, αναφέρουν εγχώρια ΜΜΕ.
Η πρόταση για την παροχή των πιστώσεων είναι συμπληρωματική στον προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος (1η Απριλίου-31η Μαρτίου) και θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να συζητά το θέμα αυτό την 28η Απριλίου.
Το ποσό περιλαμβάνει προβλέψεις για δαπάνες ύψους 10 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων, την ενίσχυση της αντισεισμικής τους θωράκισης κ.ά..
Η κυβέρνηση του Ναότο Καν εκτιμά ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι φθάνει τα 210 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι ζημιές από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης αλλά και από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.