Για παροχή βοήθειας στο καθεστώς της Συρίας κατά την καταστολή των διαδηλώσεων κατηγορεί το Ιράν η αμερικανική διπλωματία, θεωρώντας αξιόπιστες τις πληροφορίες για το θέμα αυτό που δημοσίευσε η Wall Street Journal.
«Αν η Συρία στρέφεται προς το Ιράν για να ζητήσει βοήθεια, δεν μπορεί να μιλάει σοβαρά για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Μαρκ Τόνερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Wall Street Journal, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχος, αποκάλυψε ότι το Ιράν έχει αρχίσει να στέλνει εξοπλισμό για την καταστολή διαδηλώσεων στη Συρία. Ο ιρανός υπουργός Οικονομικών Σέγιεντ Σαμσεντίν Χοσεϊνί, που συμμετέχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας διέψευσε τις κατηγορίες αυτές.
Σε ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή της Τεχεράνης στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και στο Μπαχρέιν, ο Χεσεϊνί διαβεβαίωσε πως η «Τεχεράνη δεν ανησυχεί καθόλου». «Δεν επεμβαίνουμε σε καμιά από αυτές τις δύο χώρες», τόνισε ο ίδιος.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την Τρίτη τη «σκανδαλώδη» καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και επανέλαβε την έκκληση του προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να σεβαστεί τα «οικουμενικά δικαιώματα των Σύρων».
Στη Δαμασκό, οι αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες για ιρανική βοήθεια. «Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αβάσιμες. Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποδείξεις ας τις παρουσιάσει», επισήμανε Σύρος αξιωματούχος.
Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας ότι βασάνισαν πολλούς από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν από την αρχή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων πριν ένα μήνα.
Δικηγόροι, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι που στήριζαν ή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις συνελήφθησαν επίσης, καταγγέλλει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Η οργάνωση επισημαίνει πως οι κατηγορίες βασίζονται σε μαρτυρίες 19 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τη μουχαμπαράτ (μυστικές υπηρεσίες) στη Δαμασκό, την Ντεράα, την Ντούμα, την Μπανιάς, το Χομς και το αλ-Ταλ. Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι δύο γυναίκες και τρεις έφηβοι.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι περισσότεροι από πυρά αντρών των δυνάμεων ασφαλείας ή αστυνομικών με πολιτικά.