Μεγάλη θα είναι η οικονομική ζημιά στην Ιαπωνία από τις διακοπές ρεύματος, όπως εκτιμούν αναλυτές, καθώς η επιχειρηματική κοινότητα εκφράζει ανησυχία για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των επιχειρήσεων.
Μόνο στην περιοχή του Τόκιο και βορειότερα καταγράφεται η μισή οικονομική δραστηριότητα της ιαπωνικής οικονομίας και καθώς η χώρα βαδίζει προς το καλοκαίρι- με την αύξηση της ζήτησης για την λειτουργία των κλιματιστικών- η έλλειψη ενέργειας αναμένεται να γίνει χειρότερη με αποτέλεσμα πολλές μικρές επιχειρήσεις να μείνουν χωρίς δουλειά.
Εκτός από τον τραγικό απολογισμό των 28.000 νεκρών και αγνοούμενων, οι ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου μπορεί να φτάσουν και τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κι έτσι θα γίνει η πιο «ακριβή» φυσική καταστροφή στον κόσμο.
Ανάμεσα στα αποτελέσματα ήταν και η ζημιά στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, η οποία προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας που θα χρειαστεί μήνες για να ελεγχθεί.
Η ιδιοκτήτρια της μονάδας, η Ηλεκτρική Εταιρεία του Τόκιο (Tepco), έχασε το 23% της παραγωγικής της ικανότητας στο σεισμό και τα στελέχη της παραδέχονται ότι ίσως όλοι οι αντιδραστήρες της συγκεκριμένης μονάδας να πρέπει να παροπλιστούν.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Tohoku Electric Power, η οποία προμηθεύει τη βόρεια Ιαπωνία και αντιμετωπίζει ελλείψεις για την κάλυψη των οποίων δεν μπορεί να στηριχτεί σε άλλες εταιρίες.
Κάτι που αποτελεί «κληρονομιά» μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το ότι τα δύο τμήματα του κύριου νησιού της Ιαπωνίας λειτουργούν με διαφορετικές συχνότητες στην παραγωγή ηλεκτρισμού, καθιστώντας ασύμβατες τις γεννήτριες. Θα απαιτούνταν χρόνια να οικοδομηθούν «γέφυρες» μεταξύ τους.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις εταιρείες να συντονίσουν τις λειτουργίες τους, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους νόμους κατά των μονοπωλίων.
Το έλλειμμα ηλεκτρισμού στο Τόκιο και στο βορρά μπορεί να φθάνει το 10%, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 5% τα κέρδη των εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα Nomura’s 400, και ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται η Toyota και η Sony.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η οικονομική δραστηριότητα της Ιαπωνίας συνολικά θα συρρικνωθεί τα δύο πρώτα τρίμηνα και οι επιπτώσεις από την κρίση στην ενέργεια υπογραμμίζουν την υποταγμένη φύση της οικονομίας.
Τα μισά φώτα στους δρόμους του Τόκιο σβήνουν, τα γραφεία έχουν χαμηλό φωτισμό και τα μαγαζιά αν και ανοιχτά, εξυπηρετούν τους πελάτες στο ημίφως ενώ τα αστικά τρένα κάνουν λιγότερα δρομολόγια και οι κυλιόμενες σκάλες έχουν κλείσει.
Ακόμη και η πολυσύχναστη Γκίνζα του Τόκιο, με τις μεγάλες επιγραφές νέον, αποτελεί πλέον σκιά του εαυτού της.