Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών «οντοτήτων» και μελών της κυβέρνησης της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, ένδεκα πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σ’ ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα -περιλαμβανομένου του ίδιου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι-, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει «παγώσει» η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.
Οι υπουργοί που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές «οντότητες» σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.
Οι εννέα οντότητες, ο κατάλογος των οποίων πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, «είναι επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες», σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.
Αντίθετα η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει επισήμως κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης, παρόλο που ο ΟΗΕ, στην τελευταία απόφασή του, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, έχει υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρείας National Oil Company (NOC).
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ζήτησε σήμερα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες να υιοθετηθούν κυρώσεις σε βάρος του λιβυκού τομέα των υδρογονανθράκων για να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να βρει «φρέσκο χρήμα» για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του εναντίον των εξεγερμένων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια σειρά κυρώσεων που θα περιλαμβάνουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ ετοιμάζεται και μπορεί να υιοθετηθεί ως την Τετάρτη.