Μιλώντας με εργάτες εργοστασίου στη ρωσική Δημοκρατία της Ουντμούρτιας στα Ουράλια ο ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, άσκησε δριμεία κριτική στο ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επέτρεψε την επέμβαση στη Λιβύη.
«Το ψήφισμα του ΣΑ είναι ελλιπές και ελαττωματικό, καταστρέφει τα πάντα και θυμίζει μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία, ουσιαστικά επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία δεν υποστήριξε το ψήφισμα αυτό γιατί είχε πολλές ενστάσεις και πρόσθεσε ότι φυσικά δεν ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά κριτήρια το καθεστώς Καντάφι, όμως αυτό δε δίνει δικαίωμα σε άλλες χώρες να επεμβαίνουν σε εσωτερικές συγκρούσεις.
«Κατά καμία παράμετρο το λιβυκό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας, αυτό είναι ολοφάνερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να επέμβουμε στις εσωτερικές πολιτικές, έστω και ένοπλες συγκρούσεις, από το εξωτερικό, υπερασπιζόμενοι μία από τις πλευρές» δήλωσε κατηγορηματικά, τροφοδοτώντας ακόμη εντονότερα σχόλια και σενάρια για εσωτερικές διαφωνίες στους χειρισμούς της ρωσικής ηγεσίας.
«Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν ασκεί την εξωτερική πολιτική, αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά προσωπική γνώμη υπάρχει» είπε ο κ. Πούτιν, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι και ο ίδιος πιθανώς διαφώνησε με την άποψη της αποχής από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Κομερσάντ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν σχεδόν έτοιμος να υιοθετήσει το δυτικό ψήφισμα για επέμβαση στη Λιβύη, όμως ήταν κατηγορηματικά αντίθετο το ρωσικό ΥΠΕΞ, που εξέταζε το ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο, γεγονός, που οδήγησε στη «μέση λύση» της αποχής από την ψηφοφορία.
Το σενάριο διαψεύστηκε από το Κρεμλίνο, η εκπρόσωπος του οποίου Νατάλια Τιμακόβα μίλησε για «αναλλοίωτη θέση αρχής, που δεν άλλαξε από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης», με την οποία επικρίνεται τόσο ό,τι κάνει ο Καντάφι εναντίον των πολιτών του, όσο και οι προτάσεις βίαιης επίλυσης της κρίσης, γι’ αυτό και η Ρωσία ζήτησε να σταματήσουν άμεσα τουλάχιστον οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.