Επαναλαμβάνονται από σήμερα το πρωί οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Γενικού Επιτελείου. Τα αεροσκάφη απογειώνονται από τις βάσεις της Κορσικής και του Σεν-Ντιζιέ στην ανατολική Γαλλία και χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να φτάσουν στη ζώνη των επιχειρήσεων.
Σκοπός της διεθνούς συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και «σε καμία περίπτωση» δεν έχει στόχο την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή διάρκεια των επιχειρήσεων, υπογράμμισε πως σκοπός της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η προστασία των πολιτών από όλες τις απειλές που είναι πιθανό να επανέλθουν και να διασφαλιστεί ότι ασκείται επαρκής πίεση στον συνταγματάρχη Καντάφι, μέσω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, του παγώματος των κεφαλαίων του, της επιβολής εμπάργκο, με τέτοιον τρόπο ώστε όλες οι πλευρές να αναζητήσουν μια πολιτική λύση, η οποία παραμένει και ο τελικός σκοπός.
Την ώρα που το σφυροκόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην Μιζράτα υποστηρίζει ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους στην πόλη ως «ανθρώπινες ασπίδες». Ο ισχυρισμός του δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η πόλη έχει περικυκλωθεί από στρατεύματα του Καντάφι και η παροχή νερού έχει διακοπεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Εντωμεταξύ, η Τουρκία διερωτάται για ποιο λόγο η Γαλλία συμπεριφέρθηκε σαν να αναλάμβανε την ηγεσία των υπό εξέλιξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. «Μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γεγονός ότι η Γαλλία βγήκε υπερβολικά μπροστά στις επιχειρήσεις αυτές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Η Τουρκία ζήτησε να επανεξετάσει το ΝΑΤΟ τα επιχειρησιακά σχέδια που ετοιμάζει εδώ και εβδομάδες για τη Λιβύη, επειδή θεωρεί πως η ένοπλη επέμβαση του συνασπισμού αλλάζει τα δεδομένα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η Ιταλία αρνείται ότι ο συνασπισμός διεξάγει “ένα πόλεμο” εναντίον της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διευκρινίζοντας ότι θέλει να ελέγξει κατά πόσον οι πρώτοι βομβαρδισμοί ανταποκρίνονται στην απόφαση του ΟΗΕ.
Ο Φρατίνι ζήτησε να πάρει το ΝΑΤΟ τη σκυτάλη στο συντονισμό της επιχείρησης ώστε στη Λιβύη να μην δρα πλέον ένας απλός «συνασπισμός εθελοντών».
Οι επικρίσεις που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ενισχύουν τις ισχυρές επιφυλάξεις της Γερμανίας να συμμετάσχει στη δράση αυτή του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, διαβεβαιώνοντας όμως ότι αυτή η γερμανική θέση δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι η χώρα του μένει «ουδέτερη» έναντι του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Άλλες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν επίσης σκεπτικισμό μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη.
Δείτε το βίντεο