Οι ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, δήλωσε ο Χινετοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, στους δημοσιογράφους.

«Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μία φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Εξάλλου η «λύση Τσερνόμπιλ» μπορεί να είναι η έσχατη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Φουκουσίμα 1, αλλά το θάψιμο του εργοστασίου κάτω από άμμο και τσιμέντο είναι μία πρόχειρη λύση που μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε ένα μέρος της Ιαπωνίας επί δεκαετίες εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάνε για μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς προς το παρόν προηγείται η ψύξη των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

«Δεν είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Μάρεϊ Τζένεξ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να καταφύγουν στην λύση του Τσερνόμπιλ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα που έχουν υποστεί ζημιές.

«Οι αντιδραστήρες είναι σαν μία καφετιέρα. Αν τους αφήσεις αναμμένους ζεσταίνονται, ξεραίνονται και προκαλούνται ρωγμές», είπε χαρακτηριστικά.

«Με το να βάλεις τσιμέντο από πάνω δεν θα είναι η καφετιέρα σου ασφαλής. Αλλά κάποια στιγμή, ναι, μπορεί να χτίσεις μία τσιμεντένια ασπίδα και να τελειώσεις», πρόσθεσε.

«Δεν είναι αδύνατο να περιβάλλουμε τους αντιδραστήρες με τσιμέντο, όμως προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να τους ψύξουμε πρώτα», επεσήμανε από τη μεριά της η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Electric Power Co (Tepco).