Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, τόνισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν σημειώνοντας πως οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν.
Αυτή η επέμβαση δεν αποτελεί κατοχή του λιβυκού εδάφους, αλλά «μία επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι», είπε.
«Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων για επέμβαση, θα είναι φυσικά συνεπείς και θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Μπαρουέν προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εγκρίνει την προσφυγή στη στρατιωτική βία εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα «στην αντιμετώπιση του πολέμου στη Λιβύη, της σφαγής του λαού του από τον Καντάφι».
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης χαιρέτισε τον ρόλο του Αραβικού Συνδέσμου, χωρίς τον οποίο πιθανότατα θα ήταν δύσκολη η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και πρόσθεσε ότι «ακόμη και οι Αμερικανοί τηρούσαν επιφυλακτική στάση».
Αναφερόμενος στη Γερμανία είπε ότι το Παρίσι είχε απογοητευθεί ήδη από τη στάση του Βερολίνου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, κατά την οποία δεν ενώθηκε με τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Έτοιμες να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη δήλωσαν η Νορβηγία και η Δανία.
Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη ενώ το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.