Η εύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΠΓΔΜ και η επίτευξη συναίνεσης για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκαλείται το απόγευμα στα Σκόπια από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημακρατική Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «DUI», Αλί Αχμέτι.

Το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ έχει πολωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Βουλή (στα τέλη του Ιανουαρίου) και τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Στο μεταξύ, ο Γκρούεφσκι θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για την Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε. Στη συνάντηση θα εξετασθεί η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και η ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε.