Ο γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε την συμπολίτευση για τον κίνδυνο διχασμού στις προεδρικές εκλογές του 2012, υποστηρίζοντας ότι ένας αυξανόμενος αριθμός υποψηφιοτήτων «δημιουργεί τον κίνδυνο η δεξιά να μην περάσει στον δεύτερο γύρο», σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πλειοψηφία είναι ο διχασμός. Φανταστείτε να υπάρχουν πολλοί αξιόπιστοι υποψήφιοι από τη δεξιά και το κέντρο. Αναλαμβάνουμε έτσι τον κίνδυνο η δεξιά να μην περάσει στον δεύτερο γύρο», είπε ο Φρανσουά Φιγιόν στο σημερινό φύλλο της επαρχιακής εφημερίδας Le Maine Libre.

Είναι η πρώτη φορά που ο Φρανσουά Φιγιόν, που βρίσκεται στο αξίωμα αυτό από την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική προεδρία το 2007, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει, πάντως, πως δεν πιστεύει ότι «θα υπάρξει ένας τέτοιος διχασμός», ακόμη και αν μια σαφής πλειοψηφία των Γάλλων θα προτιμούσε να έχει τους Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ υποψήφιους του UMP για τις προεδρικές του 2012, και όχι το Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του BVA που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο Le Nouvel Observateur αύριο Πέμπτη.

Στις 5 Μαρτίου, σε μια προηγούμενη συνέντευξή του στην δεξιά εφημερίδα Le Figaro, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υποστήριξε ότι οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, εκτός από εκείνη του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές, «θα ανοίξει το δρόμο στην αριστερά», χωρίς όμως να κάνει κάποια αναφορά στο ενδεχόμενο «αποχώρησης» από τον πρώτο γύρο.

Αλλά από τότε, οι έρευνες ανέδειξαν τη πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου, δεδομένης της ανόδου της άκρας δεξιάς, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κάμψη στις προθέσεις ψήφου υπέρ του αρχηγού του κράτους.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο σοσιαλιστής και σημερινός επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, θα περνούσε με 33% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, απέναντι στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου (FN-άκρα δεξιά) Μαρίν Λεπέν που θα πρέπει να λάβει 19%, και τον Νικολά Σαρκοζί που θα εξασφαλίσει μόνο ένα 18% στον πρώτο γύρο.

Δύο προηγούμενες σφυγμομετρήσεις φέρνουν ακόμη και επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο. Η διεισδυτικότητα της κληρονόμου του FN, του οποίου ανέλαβε την ηγεσία πριν από περίπου τρεις μήνες, έχει «αναποδογυρίσει» το πολιτικό παιχνίδι και έχει αποδώσει αξία εκλογικού τεστ μεγάλης σημασίας στις περιφερειακές εκλογές στις 20 και 27 Μαρτίου, οι οποίες εμφανίζονταν έως τώρα χωρίς μείζονες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του BVA, στο ερώτημα: «μεταξύ των δύο παρακάτω προσωπικοτήτων, ποια θα προτιμούσατε να δείτε ως υποψήφιο του UMP στις προεδρικές εκλογές του 2012», το 50% των ερωτηθέντων απάντησε τον Φρανσουά Φιγιόν–περίπου δυο φόρες περισσότεροι από εκείνους που τάσσονται υπέρ του Νικολά Σαρκοζί (22%).

Ο Αλέν Ζιπέ συγκεντρώνει το 48% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 25% για το Νικολά Σαρκοζί.

Για το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων, «το αποτέλεσμα αυτό είναι μία ακόμη απεικόνιση της τρέχουσας διάβρωσης της εκλογικής βάσης (υποστηρικτές της δεξιάς και ηλικιωμένοι) που υποστηρίζει τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε πάντως αντέξει τα πάντα μέχρι τώρα».

Στην Maine Libre, ο Φρανσουά Φιγιόν επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει ο καταλληλότερος για να εκπροσωπήσει τη Δεξιά το 2012.