Σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυξάνεται επίσης η ανησυχία για τήξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 αφού τα συστήματα ψύξης στους αντιδραστήρες του δεν λειτουργούν.
Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων έχει φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 6.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι.
Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.
Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.
Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.
Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.
Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα παιδιά.
Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.