«Πολύ εντυπωσιασμένος» δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι κάτοικοι της χώρας στην καταστροφή. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφθασε την Παρασκευή στην Ιαπωνία, λίγη ώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Σε ανακοίνωσή του ο Στρος Καν αναφέρει: «Έφθασα στην Ιαπωνία για μία επίσκεψη που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των επαφών μου, λίγη ώρα κατόπιν του σεισμού, και είμαι ιδιαίτερα συντετριμμένος για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, που αυτός προκάλεσε».

«Βρίσκομαι σε επαφή με την ιαπωνική κυβέρνηση και της εκφράζω τη συντριβή και την υποστήριξή μου. Ο τρόπος με τον οποίον οι Ιάπωνες αντιδρούν απέναντι σε τούτην την τραγωδία με έχει εντυπωσιάσει βαθύτατα, όπως επίσης και το αίσθημα εθνικής αλληλεγγύης που έχει γεννηθεί», προσθέτει ο Στρος-Καν.

Η επίσκεψη του Στρος Καν στην Ιαπωνία ήταν προγραμματισμένη και ο επικεφαλής του ΔΝΤ επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του στην Ασία αλλά και για συνομιλίες σχετικά με θέματα που αφορούν την G20.