Σε ύψος μεγαλύτερο από αυτό ορισμένων νησιών του Ειρηνικού έφτασαν τα κύματα από το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός των 8,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιαπωνία, ισοπεδώνοντας τις ακτές της χώρας και παρασύροντας ανθρώπους, πλοία, αυτοκίνητα και κτήρια.

Ο Ερυθρός Σταυρός σήμανε συναγερμό καθώς το τσουνάμι κινείται αυτή την ώρα με κύματα που είναι μεγαλύτερα από κάποια νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, τα οποία μπορεί απλά να σβήσει από το χάρτη.

«Η μεγαλύτερη αγωνία μας είναι για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι πολύ ευάλωτες σε τέτοιου είδους καταστροφή», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Αυτή την ώρα το τσουνάμι είναι μεγαλύτερο από κάποια νησιά του Ειρηνικού και μπορεί να περάσει από πάνω τους», πρόσθεσε.

Ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος που έχει πλήξει την Ιαπωνία εδώ και 140 χρόνια.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους έξι και οι τραυματίες τους είκοσι, ωστόσο οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες- ανάμεσα τους και παιδιά- και εκφράζονται φόβοι πως  ο αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγάλος. 

Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την βορειο-ανατολική Ιαπωνία έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.

Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.