Αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας του Καντάφι βομβάρδισαν το τηλεοπτικό συνεργείο της ΝΕΤ και τα μέλη του σώθηκαν από θαύμα, όπως δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ο πολεμικός ανταποκριτής Πάνος Χαρίτος.
Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Ρας Λανούφ όπου βρισκόταν το συνεργείο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ όταν αντιλήφθηκαν ότι στην περιοχή κατέφθαναν μαχητικά αεροπλάνα. Παρά τις προσπάθειες των μελών του συνεργείου να δηλώσουν ότι είναι δημοσιογράφοι οι πιλότοι δεν πτοήθηκαν και βομβάρδισαν την περιοχή με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή τους.
«Είμαι καλά τόσο εγώ όσο και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο Θανάσης Αργυράκης και οι δύο Λίβυοι που εργαζόμαστε μαζί» μετέδωσε ο Πάνος Χαρίτος. Την ώρα που ο εικονολήπτης άρχισε να τραβάει πλάνα από την περιοχή έφτασε ένα μαχητικό τζετ και αφού πέρασε τρεις φορές από πάνω έριξε δύο βόμβες που εξερράγησαν περίπου 80 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν το συνεργείο της ΝΕΤ.
Εν τω μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε σήμερα ότι οι βιαιότητες που υπέστησαν τρεις δημοσιογράφοι του BBC οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ στη Λιβύη «μπορεί να αποτελούν» πράξεις «βασανιστηρίων».
Οι τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε σημείο ελέγχου σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων νοτίως της πόλης Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη. Οδηγήθηκαν σ’ ένα στρατόπεδο και «υπέστησαν επανειλημμένες επιθέσεις» από μέλη του στρατού και της μυστικής αστυνομίας, σύμφωνα με το BBC.
Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ανακοίνωσε σήμερα ότι από την Κυριακή δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους της που έκαναν ρεπορτάζ στη Λιβύη και από ένα βραζιλιάνο δημοσιογράφο που ήταν μαζί του.
Η Γκάρντιαν αναφέρει πως «βρίσκεται σε επαφή με τις λιβυκές αρχές στην Τρίπολη και στο Λονδίνο και τους έχει ζητήσει να ενεργήσουν για να μάθουν πού βρίσκεται ο Γάιτ Αμπντούλ-Άχαντ, αν είναι σώος και αβλαβής και αν κρατείται από τις αρχές».