Στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν για πρώτη φορά αύριο Τρίτη οι αντιπρόσωποι του Κοσόβου και της Σερβίας, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ε.Ε. έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή του διαλόγου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.

Την πληροφορία για την έναρξη διαλόγου επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας (RTS) και η Μάγια Κοτσιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Η ατζέντα των συνομιλιών παραμένει για την ώρα άγνωστη.Εκτιμάται, ωστόσο, ότι σε πρώτη φάση θα κυριαρχήσουν τα αποκαλούμενα τεχνικά ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Με δήλωσή του στην σερβική τηλεόραση Β92 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Σλομπόνταν Πέτροβιτς, εκτιμά ότι το θέμα των αγνοούμενων και τα προβλήματα που δημιουργεί η άρνηση των Σέρβων να προμηθευτούν αστυνομικές ταυτότητες και πινακίδες αυτοκινήτων που εκδίδουν οι αρχές του Κοσόβου, θα απασχολήσουν τις πρώτες συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου θα είναι ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, ενώ η Πρίστινα όρισε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της την Εντίτα Ταχίρι, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσόβου.