Την αγανάκτησή της για την κατάσταση που επικρατεί στον κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό εξαιτίας των Σομαλών πειρατών, εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
«Έχω απαυδήσει πλέον με αυτή την κατάσταση», είπε η στην ακρόαση της επιτροπής και προσέθεσε: «πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε στη διεθνή κοινότητα, ότι το καλύτερο για όλους θα ήταν να συνταχθούν μαζί μας, στην προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει να απαλλάξουμε την περιοχή από αυτή τη μάστιγα».
Στις 22 Φεβρουαρίου, οι πειρατές εκτέλεσαν 4 αμερικανούς, που κρατούσαν ως ομήρους από την κατάληψη ενός τουριστικού γιοτ και για τους οποίους απαιτούσαν λύτρα για να τους απελευθερώσουν.
Πρόκειται για το πιο αιματηρό περιστατικό σε μια θαλάσσια περιοχή, η οποία αποτελεί σημαντική ναυτική οδό για τον διάπλου μεγάλου εκτοπίσματος πλοίων εμπορικού φορτίου, αλλά και πολλών τάνκερ μεταφοράς καυσίμων και στην οποία επικρατεί πλήρης ανομία εξαιτίας των πειρατικών επιθέσεων.
Ο στόχος των Σομαλών πειρατών είναι συνήθως τα τάνκερ που μεταφέρουν φορτία πετρελαίου που αποτελεί και την πιο επικερδή λεία για τους σύγχρονους πειρατές. Εν τούτοις τελευταία έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά επιθέσεων σε ιδιωτικά επιβατηγά και σύλληψης ομήρων, με σκοπό την καταβολή λύτρων για την απελευθέρωση τους.
Η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε στους ακροατές της ότι τα υπάρχοντα μέσα δεν επαρκούν για να βάλουν τέλος στο φαινόμενο, το οποίο πρέπει να προσεγγιστεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα και με τη συνδρομή και της διεθνούς κοινότητας.
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επέκρινε έντονα τις ναυτιλιακές εταιρείες για την πληρωμή των λύτρων που συντηρούν το φαινόμενο.