Τη διακοπή της χρηματοδότησης ορισμένων διεθνών οργανισμών και την τοποθέτηση άλλων υπό επιτήρηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Η προοπτική μάλιστα είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση και στους δεύτερους αν δεν βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σε μία εκ βάθρων ανακατανομή της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων λιρών, η Βρετανία θα σταματήσει τη ροή της χρηματοδότησης σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, ενώ θα κατανείμει τη βοήθεια που θα προσφέρει στις φτωχότερες χώρες, αλλά και σε αυτές που είτε είναι «ασταθείς», είτε έχουν πληγεί από ένοπλες αντιπαραθέσεις.

Τις κυβερνητικές αποφάσεις θα ανακοινώσει την Τρίτη ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων Άντριου Μίτσελ, μετά από διαπραγματεύσεις 9 μηνών με τους συμμάχους των Συντηρητικών στην κυβέρνηση, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, πάνω στο τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά το συγκεκριμένο τομέα.

Η Βρετανία ξόδεψε 4 δισεκατομμύρια λίρες το 2009-2010 σε διμερή βοήθεια και 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τώρα, υπηρεσίες διεθνών οργανισμών, που η βρετανική κυβέρνηση αξιολόγησε ως χαμηλής αποδοτικότητας, μεταξύ των οποίων Διευθύνσεις του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα στερηθούν της χρηματοδότησης ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών.

Αντίθετα, αναμένεται να ενισχυθεί η ροή κεφαλαίων από τη Βρετανία σε οργανισμούς που εντυπωσιάζουν με τις δραστηριότητές τους, όπως η Unicef, για την οποία προβλέπεται διπλασιασμός της χρηματοδότησης, αλλά και η Παγκοσμια Οργάνωση για τον Εμβολιασμό και την Ανοσία.