Τη λήψη απαγορευτικών μέτρων με στόχο την ηγεσία της Λιβύης ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση και να τερματιστούν οι βιαιότητες στη χώρα.

Από την Ουγγαρία, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η Άστον εξήγησε πως αναφέρεται σε κυρώσεις όπως «απαγόρευση των μετακινήσεων και πάγωμα καταθέσεων» για τους Λίβυους ηγέτες και πως «κανείς δεν έχει μιλήσει ως τώρα για στρατιωτική δράση» εναντίον της Λιβύης.

Η Γερμανία εξετάζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λιβύης για τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, λίγο πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει ανάλογα μέτρα.

«Τώρα πλέον δεν υπάρχει θέμα διορίας, αλλά πράξεων», τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, «για το λόγο αυτό αποφάσισα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα».

Ο Γερμανός υπουργός ζήτησε να απαγορευτούν τα ταξίδια για τα μέλη της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι και να παγώσουν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αλλά απέρριψε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Επίσης επισήμανε πως η Γερμανία θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της, ανάμεσά τους και αυτούς της ΕΕ.