Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του θα αποφασίσουν για τον αποκλεισμό της χώρας από τον οργανισμό.
Τα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεδριάζουν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που ενισχύονται οι διεθνείς πιέσεις επί του καθεστώτος Καντάφι για την άγρια καταστολή της εξέγερσης που άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου.
Το Συμβούλιο θα αποφασίσει επίσης επί ενός κειμένου με το οποίο καταδικάζονται «οι μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, όπου οι ένοπλες επιθέσεις κατευθύνονται εναντίον πολιτών και, κατά συνέπεια, ζητεί την αποπομπή της χώρας από τον οργανισμό, του οποίου είναι μέλος από τον Μάιο του 2010. Τότε η Λιβύη είχε εκλεγεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών, εξασφαλίζοντας 155 ψήφους από τις 192 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας.
Το σχέδιο απόφασης ζητεί επίσης την αποστολή ανεξάρτητης ομάδας έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η οποία θα αποτιμήσει τις βιαιότητες, που μπορούν να καταγραφούν ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Τέλος, ζητεί από τις λιβυκές αρχές «να σεβαστούν τη θέληση του λαού» και τις προσδοκίες του.
Η Υπατη Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε στη Γενεύη ότι η πλήρης περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Λίβυων είναι το αίτιο της εξέγερσης ενώ εξέφρασε την ανησυχία τους κάνοντας λόγο για «χιλιάδες νεκρούς».
«Κατά συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η καταστολή στη Λιβύη εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών ενισχύεται με ανησυχητικό τρόπο», εξήγησε η Νάβι Πιλάι κάνοντας λόγο για «μαζικές σφαγές, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανισμούς των διαδηλωτών…σύμφωνα με ορισμένες πηγές, χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί», είπε.