Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν «έκτακτο μηχανισμό» ώστε να επιτρέπει στα μέλη της να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης όπως η ροή χιλιάδων τυνήσιων μεταναστών στην Ιταλία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου Μελσιόρ Βατελέ.

«Μόλις μια μη φυσιολογική ή μια νέα κατάσταση σημειωθεί, όπως η εξέγερση στην Τυνησία ή η ροή Σέρβων στη Σουηδία πέρυσι, πρέπει να τίθεται σε λειτουργία ένας έκτακτος μηχανισμός που θα επιτρέπει την προσωρινή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπό την αιγίδα των οργάνων της Ένωσης», εξηγεί ο Βατελέ στην εφημερίδα Libre Belgique.

«Κάθε χώρα κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση διόλου φυσιολογική και σε αυτές τις στιγμές είναι που ο ρόλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει βαρύτητα».

«Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους: δηλαδή πόροι για την υποδοχή, βοήθεια σε προσωπικό στην περιοχή αυτή, διευθέτηση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου που μπορεί να γίνονται σε χώρες διαφορετικές από τη χώρα εισόδου ή διαμετακόμισης».

Ο Βατελέ προσπάθησε να εγκριθούν ανάλογα μέτρα κατά το εξάμηνο της βελγικής προεδρίας της ΕΕ ωστόσο οι εισηγήσεις του δεν είχαν γίνει δεκτές.

Η Γαλλία και η Γερμανία κυρίως απέτρεψαν κάθε τροποποίηση για τη χαλάρωση του νόμου που επιβάλλει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να διευθετούνται από τη χώρα άφιξης του αιτούντα.

«Αν η Ιταλία ζητήσει στήριξη, το Βέλγιο θα απαντήσει θετικά. Θα είμαστε παρόντες σε συνάρτηση με τις ικανότητές μας», δήλωσε ο βέλγος υφυπουργός.

Τα αιτήματα της Ιταλίας θα εξεταστούν στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η Μάλτα και η Ιταλία επιδιώκουν το θέμα να εξεταστεί επίσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου. Το θέμα θα περιλαμβάνεται «πιθανώς» στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.