Τη στιγμή που ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε σύντομο μήνυμά του ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταρχίρ και τους γύρω δρόμους της πρωτεύουσας και ανέμεναν επί ημέρες την είδηση της αποχώρησής του, άρχισαν τους πανηγυρισμούς, τους χορούς, τα τραγούδια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν «Ο λαός έριξε το καθεστώς», «Νικήσαμε», «Είμαστε ελεύθεροι» σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.

Όσο για τον επί 30 χρόνια κυρίαρχο της Αιγύπτου, έχει μετακομίσει προς το παρόν με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.

Εν τω μεταξύ, η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι.