Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Βατικανό μετά την εισαγωγή του πάπα Φραγκίσκου στο νοσοκομείο και ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια διαδοχής, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα καρδινάλιων που προαλείφονται για τη θέση του.

Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας παρουσίασε πνευμονία και στους δύο πνεύμονες το Σαββατοκύριακο, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει λοίμωξη, έγραφε το πιο πρόσφατο ιατρικό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, τυπικά οποιοσδήποτε Ρωμαιοκαθολικός μπορεί να διεκδικήσει τη θέση, αλλά πάντα εκλέγεται κάποιος από τους 253 καρδιναλίους από όλο τον κόσμο.

Μετά το θάνατο ή την παραίτηση ενός πάπα, συγκαλείται κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού, όπου οι καρδινάλιοι συμμετέχουν σε γύρους ψηφοφορίας για να καθορίσουν τον επόμενο επικεφαλής. Μόνο 138 από τους 253 καρδιναλίους θα μπορούν να υπηρετήσουν ως εκλέκτορες στο επόμενο κονκλάβιο και κανένας καρδινάλιος άνω των 80 ετών δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Ακολουθούν οι οκτώ επικρατέστεροι καρδινάλιοι για τη θέση του πάπα Φραγκίσκου:

1.Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών, Ιταλία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, υπηρετεί το Βατικανό για 11 χρόνια και θεωρείται το φαβορί από τις στοιχηματικές εταιρείες. Πολιτικά περιγράφεται ως μετριοπαθής και έκανε καριέρα στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Έδρας, συμμετέχοντας σε διπλωματικές αποστολές σε Νιγηρία και Μεξικό.

Το 2014 έγινε καρδινάλιος από τον πάπα Φραγκίσκο και σε περίπτωση που εκλεγεί, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα προστατεύσει την πολιτική κληρονομιά του προκατόχου του.

2.Fridolin Ambongo Besungu, 65 ετών, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ο πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, Fridolin Ambongo Besungu έγινε πρωτοσέλιδο όταν απέρριψε μια δήλωση του πάπα Φραγκίσκου.

Συγκεκριμένα, ο συντηρητικός επίσκοπος επέκρινε τη θέση Fiducia supplicans που επιτρέπει στους ιερείς να παντρεύουν ομόφυλα ζευγάρια.

Το 2019 έγινε καρδινάλιος και πιθανή εκλογή του αναμένεται να ανατρέψει διάφορες προοδευτικές επιλογές του πάπα Φραγκίσκου.

3.Wim Eijk, 71 ετών, Ολλανδία

Ο Willem Jacobus Eijk, πρώην ιατρός, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο συντηρητικούς από τους επικρατέστερους υποψηφίους. Το 2015, ο Eijk συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου «Έντεκα καρδινάλιοι μιλούν για τον γάμο και την οικογένεια».

Επιπλέον, επέκρινε έντονα τη στάση του τωρινού ποντίφικα να καταπολεμήσει μια πρόταση της Γερμανικής Διάσκεψης Επισκόπων που επέτρεπε στους Προτεστάντες να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία σε καθολικές εκκλησίες. Σε ένα κύριο άρθρο του, ο Eijk χαρακτήρισε την απόφαση του πάπα για το θέμα «εντελώς ακατανόητη». Ο Eijk έγινε καρδινάλιος από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ το 2012.

4.Πέτερ Έρντο, 72 ετών, Ουγγαρία

Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης, ο Πέτερ Ερντο υπήρξε επί μακρόν μια σημαντική προσωπικότητα στην πολιτική της σύγχρονης Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Συντηρητικός, ο Έρντο είχε στο παρελθόν αντιταχθεί στην πρακτική των διαζευγμένων ή ξαναπαντρεμένων Καθολικών να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία λόγω της δογματικής πεποίθησης για το ακατάλυτο του γάμου. Επίσης, διαφωνεί έντονα με τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων. Ο Έρντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

5.Luis Antonio Tagle, 67 ετών, Φιλιππίνες

Ο Luis Antonio Tagle υπηρετεί ως προ-έπαρχος του Τμήματος Πρώτου Ευαγγελισμού του Δικατείου Ευαγγελισμού και ως πρόεδρος της Διασυνοριακής Επιτροπής.

Από ορισμένους αποκαλείται ο «Ασιάτης πάπας Φραγκίσκος» και πολιτικά τον περιγράφουν ως αριστερόστροφο. Στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στη μεταχείριση των ΛΟΑΚΤΙ ατόμων από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και σε συνέντευξή το 2015, είπε ότι η «αυστηρή στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει βλάψει» και απομακρύνει τους ανθρώπους από τον Θεό.

Ο Tagle είναι μόλις ο έβδομος Φιλιππινέζος που έγινε καρδινάλιος (πήρε τη θέση το 2012 από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’) και σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος ποντίφικας που θα προέρχεται από ασιατική ήπειρο.

6.Raymond Burke, 76 ετών, ΗΠΑ

Ο Raymond Burke θεωρείται ο πιο σκληροπυρηνικός συντηρητικός υποψήφιος και είναι υπέρμαχος της λατινικής λειτουργίας και δημόσιος επικριτής του πάπα Φραγκίσκου.

Παραδείγματος χάριν, στο παρελθόν επέκρινε έντονα την απόφαση που επιτρέπει στα διαζευγμένα και ξαναπαντρεμένα ζευγάρια να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία. Ο Burke έχει επίσης αμφισβητήσει τη νέα γλώσσα της Εκκλησίας γύρω από την αντισύλληψη, τους ομοφυλόφιλους και τους πολιτικούς γάμους, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη. Ο Burke έγινε καρδινάλιος από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ το 2010.

7.Μάριο Γκρεχ, 67 ετών, Μάλτα

Ο σημερινός γενικός γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, Μάριο Γκρεχ, θεωρείται μετριοπαθής. Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την ανάγκη προσέγγισης όσων εξοστρακίζονται από την εκκλησία λόγω της σεξουαλικότητας ή της οικογενειακής τους κατάστασης.

Σε ομιλία που εκφώνησε το 2014 στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων, ο Grech υπογράμμισε την ανάγκη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να διατηρήσει τη συνέχεια της διδασκαλίας, επιτρέποντας παράλληλα τη δημιουργικότητα στη μεθοδολογία της ομιλίας προς τους ανθρώπους. Ο Grech έγινε καρδινάλιος το 2020 από τον πάπα Φραγκίσκο.

8.Matteo Zuppi, 69 ετών, Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης, Matteo Zuppi, γεννήθηκε στη Ρώμη και υπηρέτησε στη νευραλγική θέση του αρχιεπισκόπου της Μπολόνια της Ιταλίας – γεγονός που τον καθιστά γνώστη του Βατικανού.

Αγαπημένος του πάπα Φραγκίσκου, ο Zuppi κλήθηκε το 2023 να πραγματοποιήσει μια υψηλού προφίλ ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία. Τότε, συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την ίδια χρονιά, στάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, που δηλώνει καθολικός. Το 2019 έγινε καρδινάλιος από τον πάπα Φραγκίσκο.