Μια ξαφνική ενεργειακή έκρηξη στον εγκέφαλο ενός ασθενούς που είχε διαγνωστεί ως κλινικά νεκρός, χωρίς αρτηριακή πίεση και καρδιακό παλμό, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη της «ψυχής που εγκαταλείπει το σώμα» μετά τον θάνατο, σύμφωνα με τον αναισθησιολόγο και καθηγητή αναισθησιολογίας και ψυχολογίας, δρ Stuart Hameroff.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Project Unity, ο δρ Hameroff αναφέρθηκε σε μελέτη όπου αισθητήρες ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) κατέγραψαν μια ασυνήθιστη έκρηξη εγκεφαλικής δραστηριότητας μετά τον θάνατο ενός ασθενούς. «Είδαν πως όλα εξαφανίζονται και μετά εμφανίζεται αυτή η δραστηριότητα, όταν δεν υπάρχει πλέον πίεση ή καρδιακός παλμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επιστήμονας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα, γνωστή ως gamma synchrony, είναι ένας τύπος εγκεφαλικών κυμάτων που συνδέεται με τη συνείδηση, την αντίληψη και την επίγνωση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 90 δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστεί τελείως, τη στιγμή που ο ασθενής είναι ήδη κλινικά νεκρός.
Ορισμένοι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την «τελευταία εκτόνωση» των νευρώνων ή για μια απλή «ψευδαίσθηση». Ωστόσο, ο δρ Hameroff εκτιμά ότι μπορεί να πρόκειται για τη συνείδηση που εγκαταλείπει το σώμα. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η συνείδηση δεν απαιτεί τον ίδιο όγκο ενεργειακής κατανάλωσης, όπως άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, και μπορεί να βρίσκεται σε ένα «βαθύτερο επίπεδο», γεγονός που την καθιστά «το τελευταίο στοιχείο που εξαφανίζεται» κατά τη διαδικασία του θανάτου.
«Το βασικό σημείο είναι ότι η συνείδηση φαίνεται να είναι μια διαδικασία πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης», ανέφερε.
Ο δρ Hameroff τόνισε πως ο δρ Lakhmir Chawla ήταν πρωτοπόρος στην καταγραφή αυτής της δραστηριότητας σε παλαιότερη μελέτη. Επίσης, ανέφερε ότι οι αναισθησιολόγοι χρησιμοποιούν τακτικά EEG, για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει εγκεφαλική δραστηριότητα πριν από τη διαδικασία δωρεάς οργάνων. «Αυτή η δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί σε περίπου 50% των ασθενών που μετρήθηκαν», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής επικαλέστηκε επίσης μελέτη του δρ Robin Lester Carhart-Harris, ο οποίος εξέτασε τις επιδράσεις της ψιλοκυβίνης (δραστική ουσία των παραισθησιογόνων μανιταριών) στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά. Στη μελέτη, εθελοντές τοποθετήθηκαν σε μαγνητικό τομογράφο (MRI) ή συνδέθηκαν σε EEG και τους χορηγήθηκε ψιλοκυβίνη.
Όπως αναφέρει η nypost, κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κλείσουν τα μάτια τους, να μείνουν ήρεμοι και να περιγράψουν την εμπειρία τους μετά το πέρας της διαδικασίας. Παρότι οι ίδιοι ανέφεραν «ζωντανές παραισθήσεις» και «έντονη αλλαγή συνείδησης», οι απεικονίσεις MRI έδειξαν ότι ο εγκέφαλός τους παρέμενε «ψυχρός και σκοτεινός, σαν να ήταν σε κώμα».
«Περίμεναν ότι το MRI θα έδειχνε έντονη δραστηριότητα, σαν μια μηχανή φλίπερ που ανάβει όταν κάποιος παίρνει ψιλοκυβίνη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο», δήλωσε ο Hameroff, υπογραμμίζοντας ότι οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Ο δρ Hameroff, ο οποίος προέδρευε σε μία από τις συνεδρίες της έρευνας, αναρωτήθηκε αν αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει, επειδή η συνείδηση δρα «σε ένα βαθύτερο κβαντικό επίπεδο».
Η θεωρία της «κβαντικής δραστηριότητας του εγκεφάλου» υποστηρίζει ότι συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου μπορεί να εκτελούνται σε μικροσκοπικό επίπεδο μέσα στους νευρώνες, πέρα από τις κλασικές νευρωνικές διεργασίες. Σύμφωνα με το Neuroscience News, οι έρευνες εξετάζουν την πιθανότητα ότι η συνείδηση μπορεί να είναι μια συλλογική κβαντική δόνηση μέσα στους νευρώνες.
Ο Hameroff εκτιμά ότι η μελέτη του Carhart-Harris μπορεί να εξηγεί επίσης γιατί η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται απότομα κατά τη στιγμή του θανάτου.
«Πιστεύω ότι η συνείδηση είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης», κατέληξε.