«Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιη για την προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, τώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Αμερική να πει όχι στην Ευρώπη σε θέματα που την απειλούν», ανέφερε ο Ζελένσκι, καθώς ο πόλεμος που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του «θα μπει σύντομα στον τέταρτο χρόνο».
«Χρειάζεται μια ενιαία φωνή, όχι δώδεκα διαφορετικές»
«Χρειάζεται η Αμερική την Ευρώπη ως αγορά; Ναι. Αλλά τη χρειάζεται ως σύμμαχο; Για να είναι η απάντηση “ναι”, η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία φωνή, όχι δώδεκα διαφορετικές», τόνισε.
Ο ίδιος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να λάβει τον σεβασμό της Ουάσιγκτον θα πρέπει να αποκτήσει έναν ισχυρό στρατό».
«Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία για το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία που θα γίνει πίσω από την πλάτη της» και προέβλεψε ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσπαθήσει να έχει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «όχι ως έναν ηγέτη που απολαμβάνει σεβασμού, αλλά ως ένα στήριγμα στη δική του παράσταση».

Όπως σημείωσε ο Ζελένσκι, η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, την προηγουμένη κατέστησε σαφές πως η σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζει.
«Πολλοί, πολλοί ηγέτες έχουν μιλήσει για (μια) Ευρώπη που χρειάζεται τους δικούς της στρατιωτικούς και τον δικό της στρατό. Έναν στρατό της Ευρώπης. Και πραγματικά πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης».
Είπε πως ένας ευρωπαϊκός στρατός -που θα περιελάμβανε την Ουκρανία- χρειάζεται ώστε «το μέλλον μας να εξαρτάται μόνο από τους Ευρωπαίους και οι αποφάσεις που μας αφορούν να λαμβάνονται στην Ευρώπη».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα άλλες προτεραιότητες»
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες πως περιμένουν από την Ευρώπη να αναλάβει την πρωταρχική ευθύνη για την άμυνά της, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα άλλες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια των συνόρων και η αντιμετώπιση της Κίνας.
Έχουν επίσης πει, ωστόσο, πως παραμένουν δεσμευμένοι στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Η Αμερική χρειάζεται να δει πού κατευθύνεται η Ευρώπη», είπε ο Ζελένσκι, «και αυτή η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα πρέπει να είναι απλώς πολλά υποσχόμενη, θα πρέπει να κάνει την Αμερική να θέλει να σταθεί πλάι σε μια ισχυρή Ευρώπη».
Ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους συμμάχους με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως μαζί τους και ανακοινώνοντας άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι είπε στη διάσκεψη ότι πιστεύει πως θα ήταν «επικίνδυνο» να συναντηθεί ο Τραμπ με τον Πούτιν προτού συναντηθεί ο ίδιος με τον Τραμπ.

Η Ουκρανία έχει πει κατ’ επανάληψη πως θέλει τον σχεδιασμό μιας κοινής στρατηγικής με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πριν από οποιαδήποτε συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει μέχρι τώρα την εντύπωση σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους ότι κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν εις βάρος της Ουκρανίας, προτού να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, αν και δηλώσεις από ορισμένους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει σύγχυση.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι χώρες τους μπορεί να είναι οι επόμενες που θα αντιμετωπίσουν ρωσική επίθεση.
«Ο Πούτιν θα έχει πλεόνασμα δοκιμασμένων στρατιωτών που ξέρουν μόνο να σκοτώνουν»
«Αν αυτός ο πόλεμος τελειώσει με τον λάθος τρόπο, ο Πούτιν θα έχει πλεόνασμα δοκιμασμένων στη μάχη στρατιωτών που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το να σκοτώνουν», είπε, επικαλούμενος αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στείλει στρατεύματα στη στενή σύμμαχό της Λευκορωσία, που συνορεύει επίσης με την Ουκρανία, το ερχόμενο καλοκαίρι.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται στον στρατιωτικό τομέα κυρίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όμως κυβερνήσεις απορρίπτουν μέχρι τώρα εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας πως η άμυνα είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η οικοδόμηση στρατιωτικής ισχύος της Ευρώπης θα ήταν κάτι καλό όχι μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την οικονομία της ηπείρου. «Δεν πρόκειται απλώς για αποθήκευση όπλων, πρόκειται για δουλειές, τεχνολογική ηγεσία και οικονομικές τάσεις για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ